Trauksmes līmenis kardioķirurģiskiem pacientiem un ar to saistītās komplikācijas postoperatīvajā periodā - Lapkovska, Sanda (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma – „ Trauksmes līmenis kardioķirurģiskiem pacientiem un ar to saistītās komplikācijas postoperatīvajā periodā”. Tēma ir aktuāla, jo katru gadu, pēc statistikas datiem, Latvijā sirds operāciju skaits saglabājas tūkstoša apmēros, t.i. sirds vārstules operācijas, miokarda revaskularizācijas operācijas, kombinētas operācijas (koronāro artēriju šuntēšana + vārstules korekcijas, protezēšana). Darba mērķis ir noskaidrot trauksmes līmeni kardioķirurģiskiem pacientiem un ar to saistītās komplikācijas postoperatīvajā periodā. Lai sasniegtu mērķi tika izvirzīti 6 darba uzdevumi. Tie iekļauj H. Selye slodzes teorijas analīzi, literatūras apkopošanu par sirds ķirurģiju – ārstēšanu un aprūpi, trauksmi un komplikācijām pēcoperācijas periodā, novērojuma protokola izstrādi, pētījuma dalībnieku novērošanu un datu apkopošanu. Izvirzītais pētniecības jautājums ir, kāds ir pacientu trauksmes līmenis pirmsoperācijas periodā un ar to saistītās komplikācijas postoperatīvajā periodā. Veikts kvalitatīvais pētījums, izmantojot Spilbergera trauksmes skalu un novērojuma protokolu kā pētniecības instrumentus. Pētījums notika vienā no klīniskās universitātes slimnīcām, tajā piedalījās 10 kardioķirurģiski pacienti, kuriem bija paredzēta plānveida sirds operācija. Darba autore pēc izstrādāta pētnieciskā darba izvirza secinājumus, ka pirms operācijas trauksme novērojama mazākā vai lielākā mērā visiem pētījuma dalībniekiem - gan sievietēm, gan vīriešiem. Augsts trauksmes līmenis novērots tikai sievietēm, zems – vīrietim, turpretim, mērens traukmes līmenis novērojams abiem dzimumiem.

The theme of the bachelor’s thesis is the cardiac surgical patients anxiety level and related complications in post - operative period. The theme is an important subject in today’s society, because nowadays every year happening more than 1000 operation in year. These operations are coronary artery bypass grafting, heart valve operations and combined operations. The aim of the thesis is to find out cardiac patients anxiety level and related complications in post-operative period. To achieve the aim of this thesis were made 6 research objectives. The objectives include Hans Selye theories of anxiety, medical literature review of heart surgery, anxiety and possible complications after heart surgery, making observation protocol, observing patients and collecting and analysing data. The research question is what is the anxiety level of patient in the preoperative period and the associated complications in the postoperative period. A qualitative study was applied in this research. Obsevations and Spielberger anxiety test were used as a research method. The research took place in one of the university hospital. Patients took a part in the research, who were expected to have a heart operation. The author conclude that the anxiety is observed before or after surgery to a lesser or higher extent for all participants in the study, both women and men. A high level of alertness is observed only for women, and low for men, whereas a moderate traction level is observed for both genders.
Cardiac Surgical Patients Anxiety Level and Related Complications in Post-operative Period
Keywords: Medicīna; kardioķirurģija; trauksme; aprūpe; pēcoperācijas periods