Penicillium lanoso-viride AMP dezamināzes attīrīšana, izmantojot kolonnu hromatogrāfiju - Miezītis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba mērķis bija iegūt pēc iespējas attīrītākas AMP dezamināzes frakcijas no mikroskopiskās sēnes Penicillium lanoso-viride glikoproteīnu preparātiem, izmantojot kolonnu hromatogrāfijas metodes, un raksturot iegūtās frakcijas. Mērķa sasniegšanai tika veikta hromatogrāfija DEAE celulozes un AMP sefarozes hromatogrāfijas kolonnās, kā arī attīrīšana, inkubējot proteīnu preparātus mēģenēs, kas pildītas ar DEAE celulozi. Pēc attīrīšanas ar DEAE celulozes hromatogrāfijas kolonnu tika iegūta aptuveni 3.7 reizes attīrītāka AMP dezamināzes frakcija, bet ar AMP sefarozes hromatogrāfijas metodi izdevās iegūt AMP dezamināzi ar attīrīšanas pakāpi 2.37 reizes. Ar DEAE celulozi pildītās mēģenēs AMP dezamināzes proteīnu preparātus izdevās attīrīt 2.63 reizes.

The aim of this study was to get maximum purification level of AMP deaminase fractions from microscopic fungus Penicillium lanoso-viride glicoprotein preparations by using column chromatography methods and characterize them. For this purpose DEAE celuloze and AMP sepharose column chromatography were carried out, and also protein pereparations were purified in test tubes with DEAE cellulose. There was obtained 3.7 times more purified AMP deaminase fraction after purification in DEAE celuloze chromatography column, but 2.37 times more purified fraction was obtained after purification after employing AMP sepharose column chromatography method. The protein preparations were derived 2.63 times more purified in the test tubes with DEAE cellulose.
Penicillium lanoso-viride AMP deaminase purification using column chromatography
Keywords: Bioloģija; AMP dezamināze; kolonnu hromatogrāfija; proteīnu attīrīšana; DEAE celuloze; AMP sefaroze