Sabiedrības zināšanas par insulta simptomiem un agrīnās ārstēšanas priekšrocībām - Berežaņina, Ināra (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba tēma „Sabiedrības zināšanas par insulta simptomiem un agrīnās ārstēšanas priekšrocībām”. Bakalaura darbs tika izstrādāts ar mērķi noskaidrot sabiedrības zināšanas par insulta simptomiem un agrīnās ārstēšanas priekšrocībām. Saskaņā ar darba mērķi tika izvirzīta hipotēze: sabiedrība ir informēta par dažādām insulta izpausmēm un agrīnās ārstēšanas priekšrocībām. Darbā pielietota kvantitatīvā pētījuma metode. Pētniecības instruments – aptaujas anketa. Pētījums veikts laika periodā no 2010.gada 1. februāra līdz 2010.gada 30.aprīlim. Tika aptaujāti 100 gadījuma izlases respondenti. Pētījuma rezultāta tika noskaidrots, ka lielākā sabiedrības daļā nezina svarīgākos insulta riska faktorus, neprot atpazīt insulta simptomus, kā arī nav informēta par agrīnās ārstēšanas priekšrocībām. Līdz ar to tiek novēlota neatliekamās palīdzības sniegšana. Pētījuma sākumā izvirzītā hipotēze neapstiprinājās. Atslēgvārdi: insults, zināšanas, agrīnā ārstēšana, insulta vienība.

Theme of current dissertation is ”Societies’ knowledge of stroke symptoms and benefits of its early treatment”. This dissertation has been created with the aim to find out societies’ knowledge of stroke symptoms and benefits of its early treatment. In accordance with the aim of the thesis, following hypothesis has been raised: society is well informed about different symptoms of stroke and the advantages of the early stroke treatment. This paper has been comprised of quantitative research method. Research tool – questionnaire. The research has been carried out in a time period starting from 1st February 2010 till 30th April 2010. The population of this research consist of 100 randomly chosen respondents. Findings of the research indicate that vast majority of the society do not recognize most common risk factors associated with the stroke, do not know the symptoms of the stroke, as well as society is not informed of the benefits of early treatment of the stroke. Thus causing a late treatment from ambulance side. The hypothesis that was put forward at the beginning of the research is unconfirmed. Key words: stroke, awareness, early treatment, stroke unit.
Societies knowledge of stroke symptoms and benefits of it's early treatment
Keywords: Medicīna