Pašnāvības domas, dzīves iemesli, mobinga pieredze un sociālās prasmes pusaudžiem - Dobele, Maija (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot pašnāvības domu, mobinga pieredzes, sociālo prasmju un dzīves iemeslu dzimumatšķirības un savstarpējās saistības pusaudžiem, kā arī saprast, kā konstrukti prognozē pozitīvās domas par savu dzīvi un pašnāvības domas. Pētījumā piedalījās 165 pusaudži (82 meitenes; 83 zēni) 10 – 16 gadu vecumā. Tika izmantotas 4 metodes: Olveusa pāridarītāju/upuru aptauja, Pozitīvo domu un pašnāvības domu aptauja, Dzīves iemeslu aptauja pusaudžiem, Sociālo prasmju pašnovērtēšanas aptauja pusaudžiem. Iegūtie rezultāti norāda, ka zēni biežāk īsteno dažādas vienaudžu savstarpējās vardarbības formas un izturas asociāli, savukārt meitenes biežāk izjūt pašnāvības domas un demonstrē pozitīvu izturēšanos pret citiem. Tika iegūtas statistiski nozīmīgas saistības starp konstruktiem un secināts, ka pusaudžiem pozitīvās domas vislabāk prognozē nākotnes optimisms, prosociāla uzvedība, dzimums un vecums, savukārt pašnāvības domu izskaidrošanā vislielākā nozīme ir sevis pieņemšanas grūtībām un upura lomas pieredzei. Rezultāti ļauj skaidrāk saskatīt pusaudžu grupas, kurām var būt potenciāli paaugstināts ar pašnāvību saistītas uzvedības risks, kā arī izprast aizsardzības faktorus.

The aim of this study was to find out the gender differences and correlations of suicidal thoughts, bullying experiences, social skills and reasons for living in adolescents, as well as to understand how the constructs can predict positive thoughts about own life and suicidal ideation. 165 adolescents participated in the study (82 girls; 83 boys), of ages 10-16. 4 methods were used: Olweus Bully/Victim Questionnaire, The Positive and Negative suicide ideation inventory, The Rasons for Living Inventory for Adolescents, Social skills inventory for adolescents. The acquired results of research show, that boys act on different forms of violence on their peers and behave antisocially more often, while girls more frequently feel suicidal ideation and demonstrate positive behavior to others. Statistically significant correlations between constructs were acquired and concluded, that positive thoughts in adolescents were best predicted by future optimism, prosocial behavior, gender and age, meanwhile in explaining suicidal ideations, the biggest significance is in difficulties of self-acceptance and the experience of the role as the victim. The results allow to see groups adolescents that may have potentially higher risk of suicide-related behavior more clearly, as well as to understand the protective factors.
Suicidal Ideation, Reasons for Living, Bullying Experiences and Social Skills of Adolescents
Keywords: Psiholoģija; pozitīvas un pašnāvības domas; mobinga pieredze; sociālās prasmes; dzīves iemesli; dzimums