Optometriskie treniņi pacientiem ar idiopātisku nistagmu. - Prezzi, Sergio (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs ir uzrakstīts angļu valoda uz 47 lapām. Tas satur 28 attēlus, 2 tabulas un 42 atsauces uz literatūras avotiem. Maģistra darba mērķis ir nodemonstrēt optometrisko rehabilitācijas metožu ietekmi uz infantilu idiopātisko nistagmu (IIN). Desmit pacientiem ar IIN (30 ± 14 g.) tika veiktas sekojošas ārstēšanas metodes: prizmas ar bāzi uz āru, krāsotas kontaktlēcas (zīlītes diametrs 5 mm), audio-biofīdbeka metode. Pirms un pēc ārstēšanas tika novērtēts redzes asums un kontrastredze tālumā un stereoredze tuvumā ar labāko subjektīvo korekciju, nistagma apmlitūda un frekvence. Rezultāti parādīja, ka visas ārstēšanas metodes vienādi ietekmēja redzes asuma, nistagma amplitūdas un frekvences izmaiņas. Nenovēroja nozīmīgu saistību starp nistagma parametru izmaiņu un redzes asuma uzlabošanos.

This thesis is written in English and consists of 47 pages. It contains 28 figures, 2 tables, and 42 references. The aim of this study was to show the results of the optometric rehabilitation techniques in cases of infantile idiopathic nystagmus (IIN). Ten patients with IIN (30 ± 14 y.) had the following treatments: base-out prisms, colored contact lenses (pupil diameter of 5 mm), audio-biofeedback. Binocular visual acuity and binocular contrast sensitivity with the best correction at far, stereopsis with the best correction at near, the amplitude and frequency of nystagmus were evaluated before and after every treatment. All treatment techniques equally affected changes in visual acuity, nystagmus amplitude and frequency. No significant relation was observed between changes in nystagmus parameters and the improvement in visual acuity. Subjective evaluations of the patients preferred the effect of audio-biofeedback.
Optometric Training of Patients with Idiopathic Nystagmus.
Keywords: Fizika; infantile idiopathic nystagmus; prism correction; contact lenses; audio-biofeedback; optometric training