Pedagoģiskie risinājumi pieaugušo ar autismu iekļaušanai darba tirgū - Comas Oliva, Alba (Latvijas Universitāte, 2016)
Mūsdienu sabiedrībā ir īpaši svarīgi zināt un izprast nodarbinātības situāciju cilvēkiem ar autisma spektra traucējumiem un viņu iekļaušanās darba tirgū nosacījumus, kā arī izcelt darba mediatoru lomu un darba svarīgumu. Diemžēl šie jautājumi bieži netiek risināti. Šī darba teorētiskajā sadaļā raksturoti autisma spektra traucējumi pieaugušo vecumā un izklāstīti principi, kas sekmē cilvēku ar autisma spektra traucējumiem iekļaušanos darba tirgū. Tiek arī vērsta uzmanība uz citiem aspektiem, kas ar to saistīti, piemēram, sociāli emocionālo attīstību, patstāvību un brīvā laika organizēšanas principiem. Empīriskajā daļā, izmantojot anketas, nestrukturētas intervijas un novērošanu, tiek identificētas un analizētas grūtības, ar kurām sastopas cilvēki ar autisma spektra traucējumiem, lai iekļautos darba tirgū, un atbalsts, ko viņi var saņemt šajā jomā. Secinājumos tiek izcelti pedagoģiskie nosacījumi, kas sekmē pieaugušo ar autisma spektra traucējumiem iekļaušanās darba tirgū.

In today's society it is of paramount importance to know and to understand the employment situation of people with autism spectrum disorders and the conditions facilitating their inclusion in the labor market, and to valorize the figure and role of work mediators. Unfortunately, these questions are often marginalized and forgotten. In the theoretical section of this work, autism in adulthood is characterized, and the principles facilitating the employment of adults with autism and other aspects related to it, such as socioemotional development, autonomy, and the organization of free time, are presented. In the empirical research, the difficulties that people with autism encounter to access to the work market and the aid they can receive are studied, using questionnaires, unstructured interviews and a non-participant observation. In the conclusions, the pedagogical conditions to facilitate the employment of adults with autism are presented.
Educational treatment during transition to adult age for facilitating the employment of people with autism
Keywords: Pedagoģija; Autism Spectrum Disorders; Job Placement; Transition to Adulthood; Inclusion; Interpersonal Relationships