Netiešā ekspropriācija tiešo ārvalsts ieguldījumu aizsardzības tiesībās - Jākobsone, Elza (Latvijas Universitāte, 2015)
Tiešo ārvalsts ieguldījumu aizsardzības tiesībās centrālu lomu ieņem netiešā ekspropriācija, tās konstatēšana un korelatīvs ieguldījumu uzņemošās valsts pienākums maksāt kompensāciju. Tiešo ārvalsts ieguldījumu aizsardzības līgumi parasti nedefinē un tuvāk nepaskaidro netiešo ekspropriāciju, turklāt nepastāv arī precīzas pārbaudes shēmas, tādēļ nereti rodas sarežģījumi konstatēt netiešo ekspropriāciju. Netiešo ekspropriāciju iespējams konstatēt tikai katrā konkrētā gadījumā, pamatojoties uz konkrētās lietas faktiem. Maģistra darba mērķis ir izpētīt netiešās ekspropriācijas definīciju un būtību tiešo ārvalsts ieguldījumu aizsardzības tiesībās, analizēt biežāk citētos starptautisko šķīrējtiesu spriedumus un izdarīt secinājums par tiem. Autore secina, ka ikviena starptautiskajā šķīrējtiesā aplūkotā lieta, kurā ārvalsts ieguldītājs un ieguldījumu uzņemošā valsts strīdas par netiešās ekspropriācijas esamību ir ļoti specifiska un sarežģīta, bet veiksmīgai pozīcijas aizstāvēšanai nepieciešams rūpīgi pārzināt iepriekšējos starptautisko šķīrējtiesu spriedumus un teorijas atziņas.

Indirect expropriation, determination of its occurrence, as well as correlative obligation of a host state to pay a compensation are the core issues of the investment law. The international investment agreements usually do not define or explain the indirect expropriation, nor is there a clear test for indirect expropriation. Thus, the determination of indirect expropriation requires a specific case-by-case and fact-based analysis. The Master's thesis aims to investigate the definitions and notions of indirect expropriation on investment law, to analyse frequently cited international arbitration cases and to draw conclusions based on them. The research concludes that every dispute that is brought to the international arbitration between a host state and a foreign investor and where the existence of the indirect expropriation is contested, is very specific and complicated. Therefore, for a successful defense a comprehensive knowledge of the previous international arbitration cases and the doctrine is needed.
Indirect expropriations in the law of protection of the foreign direct investments
Keywords: Juridiskā zinātne