Pacientu drošība operāciju māsas praksē plaša profila operāciju blokā - Davidova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbs „Pacientu drošība operāciju māsas praksē plaša profila operāciju blokā” izstrādāts ar mērķi noskaidrot pacientu drošību operāciju māsas praksē plaša profila operāciju blokā. Pētnieciskais darbs pamatojas uz Virdžīnijas Hendersones pamatvajadzību teoriju. Izpētot literatūras avotus, teorētiskajā daļā tika apskatīts pacienta drošības definējums, kā arī operāciju māsas pienākumi attiecībā uz to, strādājot daudzprofilu operāciju blokā. Pētījuma jautājums: „Kāda ir pacientu drošība operāciju māsas praksē plaša profila operāciju blokā?”. Intervijā piedalījās 10 respondenti, kuri pastāvīgi strādā X slimnīcas daudzprofilu operāciju blokā. Sakarā ar Covid-19 izplatīšanos, no 12.marta Latvijā tika paslūdināts par ārkārtējas situācijas režīmu. Autore nolēma veikt attālinātas intervijas WhatsApp lietotnē, kur atbildes tika ierakstītas audio ierakstā. Iegūtie rezultāti liecina, ka operāciju māsa sadarbībā ar ķirurģiskās brigādes locekļiem veic veselu pasākumu kompleksu, lai īstenotu pacientam drošību, neatkarīgi no ķirurģiskās profila nozares. Šo drošības pasākumu veikšanai nepieciešams pārzināt esošos un potenciālos riskus, kuriem ir pakļauts pacients atrodoties operāciju blokā.

The bachelor's thesis "Patient safety in the practice of a surgical nurse in a wide- profile operating block" has been developed with the aim to find out the safety of patients in the practice of an operating nurse in a broad-profile surgery block. The research is based on Virginia Henderson's theory of basic needs. Examining the literature sources, the theoretical part considered the definition of patient safety, as well as the responsibilities of the operation nurse in relation to it, working in a multi-profile operation block. Research question: "What is the safety of patients in the practice of an operating nurse in a broad-profile operating block?". The interview was attended by 10 respondents who work permanently in the multi- profile operating unit of Hospital X. Due to the spread of Covid-19, from March 12, Latvia was declared an emergency regime. The author decided to conduct telephone interviews in the WhatsApp application, where the answers were recorded in an audio recording. The obtained results show that the operating nurse, in cooperation with the members of the surgical team, undertakes a whole set of measures to implement patient safety, regardless of the field of the surgical profile. These safety precautions require knowledge of the existing and potential risks to which the patient is exposed while in the operating room.
Patient safety in the practice of a surgical nurse in a wide-profile operating block
Keywords: Medicīna; pacientu drošība; operāciju māsa; operāciju bloks; riska faktori; drošības pasākumi