Malas saglabājoši difūzijas filtri attēlu apstrādē - Pavļenko, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbs ir veltīts reģionu malu saglabāšanas problēmai attēlu nogludināšanas procesā. Tiek pētīts 2012. gadā piedāvātais Perona-Malika tipa filtrs, kuram pēc konstrukcijas jāpiemīt labām malu saglabāšanas un trokšņa līmeņa pazemināšanas īpašībām. Tiek parādīts filtra konstruēšanas process, noformulēti tā stabilitātes nosacījumi un veikta testa attēlu apstrāde dažādu difūzijas filtru efektivitātes salīdzināšanai. Darba otrajā daļā tiek piedāvātas vairākas metodes apskatāmā filtra pielāgošanai RGB attēlu nogludināšanai. Uz testa attēlu piemēriem tiek pētīta metožu ietekme uz galvenajām filtra īpašībām. Atslēgas vārdi: malu saglabāšana, attēlu apstrāde, nogludināšana, difūzijas filtri, Perona-Malika filtrs, RGB attēli

This work concentrates on the problem of edge preservation in image denoising process. It presents a detailed study of a Perona-Malik type filter, designed in 2012 to have superb edge preservation and noise reduction capabilities. The work shows all steps of constructing the filter and presents the analysis of test image filtering, comparing the efficiency of several diffusion filters. In the second part of the work several methods are suggested for adapting the diffusion filters to RGB image denoising. Test images are used to investigate the impact the methods have on the main properties of the filters. Keywords: edge preservation, image processing, denoising, diffusion filters, Perona-Malik filter, RGB image
Edge preserving diffusion filters in image processing
Keywords: Matemātika