Gigabitu pasīvā optiskā tīkla tehnoloģija Latvijā. - Pētersons, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2010)
Šajā kvalifikācijas darbā ir izpētīta gigabitu pasīvā optiskā tīkla tehnoloģija. Darbā ir pētītas optisko tīklu arhitektūras un pasīvā optiskā tīkla tehnoloģijas, tai skaitā GPON. Vēl darbā tiek apskatīti optisko šķiedru un kabeļu tipi, tajos izmantotās tehnoloģijas un iespējamās tīklu struktūras. Praktiskajā daļā tiek veikta reālu GPON un DSL pieslēgumu analīze un salīdzināšana. Autors ir veicis dažādus pakalpojuma kvalitātes mērījumus šiem abiem pieslēgumiem. Pēdējā kvalifikācijas darba daļā ir analizēti mērījumu rezultāti un veikti secinājumi. Darbam ir 43 lapaspuses, tajā ir 24 zīmējumi un 6 tabulas. Atslēgvārdi: GPON, PON, optiskais tīkls, datortīklu administrēšana.

In this qualification work was studied gigabit passive optical network technology. This work researches optical networking architectures and passive optical network technologies, including GPON. Also in this work is reviewed optical fiber and cable types, technology used in them and the possible network structures. In the practical part analysis and comparison of GPON and DSL connections was made. The author has conducted a variety of service-quality measurements of these two connections. Last part of this work presents an analysis of measurement results and the conclusions. Work consists of 43 pages, it has 24 pictures and 6 tables. Keywords: GPON, PON, optical network, computer network administration.
Gigabit passive optical network technology in Latvia
Keywords: Datorzinātne