Novadpētniecības attīstība Madonas novada bibliotēkās - Saulīte, Juta (Latvijas Universitāte, 2014)
Novadpētniecības darbs ir viens no svarīgākajiem publisko bibliotēku darba virzieniem. Madonas novada bibliotēkas pēta, izzina un apkopo informāciju par Madonas un tās apkārtnes vēsturi, cilvēkiem, notikumiem un vietām, fiksē laikabiedru atmiņas, pieraksta cilvēku stāstīto, vāc fotogrāfijas, publikācijas, sadarbojas ar novadpētniekiem un muzeju speciālistiem, popularizē novada vēsturi, rīkojot tematiskus pasākumus, izstādes. Novadpētniecības darbs bibliotēkās, lokālo teritoriju izpēte aizvien ir aktuāla un ārkārtīgi plaša tēma, kam svarīga loma ne vien kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanā, bet sabiedrības izpratnes veicināšanā. Apstākļos, kad strauji pieaug novadpētniecības informācijas masīvs un daudzveidība, neviena bibliotēka atsevišķi vairs nevar pilnā apjomā nodrošināt piekļuvi visai informācijai, tāpēc aizvien aktuālāka kļūst nepieciešamība veidot sadarbību starp tām, lai radītu vienotu informatīvo telpu novadpētniecības nozares attīstībā.

Regional history research is one of the most important public library work streams. Madona district library researches and generalizes information about Madona and its surrounding history, people connected with it, events and places, registers people’s memories, writes down their stories, collects photographs, publications, co-operates with museum specialists, professionals in this field. It popularizes the region’s history by organizing themed events and exhibitions. Libraries which operate in the field of regional history and local area studies are still up to date and cover a large field which takes and important part not only in the identification of the cultural heritage but the promotion of public awareness as well. When there is a rapid growth in the area of local history information and its diversity, no library is able to provide full access to all of the information and that is the reason why a necessity development of local history.
The development of local history in Madona region libraries
Keywords: Bibliotēkzinātne