Substrāta ietekme uz iegūto elektroenerģijas apjomu biogāzes ražotnē “Bio Ziedi” - Eglīte, Baiba (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbs tiek izstrādāts biogāzes ražotei „Bio Ziedi”. Tā darbības jauda ir 2 MW elektrības un 4 MW siltuma. Ražotne ir viena no lielākām Latvijā. Analizēti tiek biogāzes ražošanas ietekmējošie faktori, tādi kā iegūtais elektroenerģijas daudzums un koģenerācijas stacijas darbības noslogojums, substrāta sastāvs, tā pH vērtība, gaistošo taukskābju daudzums (FOS) un substrāta buferkapacitāte (TAC), mikro un makro elementu daudzums substrātā, tā sausnas saturs, organiskais noslogojums un izturēšanas laiks fermenterī. Vidējais biogāzes koģenerācijas stacijas noslogojums ir 59 %. Diennaktī vidējais izejvielu patēriņš ir 13.65 t, galvenās izejvielas – šķidrie un cietie liellopu mēsli, piena sūkalas, zāles un kukurūzas skābbarība, GPS. Substrāta vidējā pH vērtība ir 7.68, sausnas saturs 9.7 %, FOS/TAC attiecība ir 0.39, temperatūra fermenterī 40.3 0C, izturēšanas laiks fermenterī ir 41 dienas. Organiskais noslogojums 1.09-1.74 kg oTS/m3d.

The Master’s paper has been worked out for biogas plant “Bio Ziedi”. Its capacity is 2 MW of electricity power and 4 MW of heat. The biogas plant “Bio Ziedi” is one of the biggest production units in Latvia. Factors that influence the producing of biogas – the resulting amount of electricity power, the capacity of cogeneration station, the composition of substrate, its pH value, volatile organic acids (VOA), total Anorganic Carbon (TAC), amount of micro and macro elements in substrate, dry matter (DM), organic loading rate and retention time of the digester have been analyzed. Average rate of cogeneration station of biogas is 59 %. Daily consumption of raw materials is 13.65 t, the main raw materials are cattle slurry and cattle manure, whey, grass and maize silage, whole-crop cereal (WCC) silage. The average pH value of the substrate is 7.68, the dry matter (DM) is 9.7 %, VOA/TAC are 0.39, temperature in the the digester is 40.3 0C, the retention time of the digester is 41 day
Effect of the substrate used for the production of electricity in a biogas plant “Bio Ziedi”
Keywords: Vides zinātne