Kreditori mantojuma lietās - Grinvalde, Dace (Latvijas Universitāte, 2016)
Mantojuma lietas vešanas procesā ir jāidentificē katras personas tiesisko lomu, kas nosaka uz tiem gulstošus pienākumus, tiesības. Biežāk sastopamā persona mantošanas procesā ir kreditors. Civiltiesiskā apgrozība nepārtraukti pastāv arī pēc personas nāves, dzīves laikā uzņemto saistības veidolā. Bakalaura darbs “Kreditors mantojuma lietās” sniedz ieskatu situācijā, kad debitors nomirst, bet saistība ar kreditoru turpina pastāvēt. Darbā ir pētīts Latvijā pastāvošais tiesiskais regulējums, kas sniedz tiesības kreditoram iesaistīties mantošanas procesā piesakot kreditora pretenziju, kā arī ieskats kreditoru problemātikā mantojuma lietās, kas izriet no gulstošajiem pienākumiem šajā procesā. Autore nonāk pie secinājuma, ka Latvijas mantojuma tiesību tiesiskajā regulējumā ir nepieciešams veikt grozījumus, kuru rezultātā kreditoriem nodrošinātu pēc iespējas interešu aizsardzību, piedāvājot iespējamo grozījumu priekšlikumus pētījumā.

A person’s legal role which determines his/ her rights and duties has to be identified within the process of inheritance. The most common entity during the process of inheritance is the creditor that participates. Civil circulation is continuous after the death of the person and it keeps existing as a form of obligations assumed during a person’s life. This bachelor thesis, "Creditor within the inheritance process", provides an insight into the situation when the debtor dies and the obligation with the creditor still exists. Latvian legal regulation that gives the creditor the right to join the inheritance process by stating the creditor’s claim, as well as the problematics of creditor that arise from the duties stemming from the process of inheritance have been researched in this work. The authoress concludes that there is a necessity to amend the Latvian legal regulation of heritage law, thus providing the realization of the protection of creditor interests. Several possible amendments have been proposed.
Creditor within the inheritance process
Keywords: Juridiskā zinātne; kreditors mantojuma tiesības; nacionālais regulējums; bezmantinieku manta; legāts; inventāra tiesības