Saimnieciskās darbības atspoguļojums laikrakstā “Daugavas Vēstnesis” no 1941.gada līdz 1944.gadam - Timofejeva, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba nosaukums ir “Saimnieciskās darbības atspoguļojums laikrakstā “Daugavas Vēstnesis” no 1941.gada līdz 1944.gadam”. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, kādas problēmas un aktualitātes tādās saimniecības jomās kā klaušas un darba talkas, nodokļu sistēma, amatniecība, satiksme un lauksaimniecība tika publicētas laikrakstā “Daugavas Vēstnesis” un noskaidrot vai laikraksts “Daugavas Vēstnesis” atspoguļoja Latgales reģiona aktualitātes. Bakalaura darbs sastāv no: ievada, 3 nodaļām un 4 apakšnodaļām, secinājumiem, bibliogrāfijas un 4 pielikumiem. Bakalaura darba struktūras izveide tika pakļauta veikto pētījumu loģikai un pētījuma posmiem. Bakalaura darba pētījuma zinātniskais devums ir dažādu rakstu tādu kā rīkojumu, noteikumu, paziņojumu un aicinājumu analīze par saimniecisko darbību šādās nozarēs kā lauksaimniecība, nodokļi, klaušas un darba talkas, amatniecība un satiksme. Bakalaura darba autore secina, ka laikraksts “Daugavas Vēstnesis” informēja sabiedrību par visām izmaiņām saimniecībā ar rīkojumiem un ieviestajiem noteikumiem un norādēm, bet tas tika darīts ar lielu kavēšanos, tātad var spriest, ka laikraksts “Daugavas Vēstnesis” bija otršķirīgs laikraksts, kas pildīja savu funkciju nepilnīgi. Tomēr salīdzinot pētnieku rakstīto par izmaiņām saimniecībā, laikraksts “Daugavas Vēstnesis” informēja Latgales reģiona iedzīvotājus par galvenajām izmaiņām.

The title of the Bachelor’s thesis is The Reflection of Economic Activity in the Newspaper “Daugavas Vēstnesis” from 1941 till 1944. The main aim of the Bachelor thesis is to clarify what problems and actions in such economic fields as corvee and jointwork, tax system, crafts, traffic and agriculture were published in the newspaper “Daugavas Vēstnesis” and to learn if the newspaper “Daugavas Vēstnesis” reflected current events of Latgale region. Bachelor’s thesis consists of an introduction, 3 chapters, 4 subchapters, conclusions, bibliography and there are 4 additions. The structuring of Bachelor’s thesis was based on the logic of research performed and on the research stages. The scientific contribution of Bachelor’s thesis is the analysis of various articles such as orders, statements and appeals about economic activity in such fields as agriculture, tax, corvee, crafts and traffic. The author of Bachelor’s thesis concludes that the newspaper “Daugavas Vēstnesis” informed society about all changes in economy with orders and introduced regulations and directions, but it was done with great delay, so it can be judged that the newspaper “Daugavas Vēstnesis” was a secondary newspaper that performed its function incomplete. Nevertheless in the comparison with researcher’s written about changes in economy, the newspaper “Daugavas vēstnesis” instructed citizens of Latgale region about main changes.
Reflection of economic activities in the newpaper “Daugavas Vēstnesis” from 1941 to 1944
Keywords: Vēsture; Saimniecība; Latgale; Daugavas; vēstnesis; atspoguļojums