Māsas un pacientu tuvinieku sadarbība miokarda infarkta pacientu aprūpe - Gruško, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma – “Māsas un pacientu tuvinieku sadarbība miokarda infarkta pacienta aprūpe”. Izvēlēto darba tēmas aktualitāti nosaka tas, ka galvenais mirstības cēlonis Latvijā un visā pasaulē vēl arvien ir kardiovaskulārās slimības (KVS). No tā ik gadu mirst ap 17 miljoniem pasaules iedzīvotāju – tā ir apmēram trešā daļa no visiem nāves gadījumiem. Miokarda infarkta gadījumā mirst 20% ar šo diagnozi reģistrēto pacientu. Līdz 70% pacientu ir vecumā virs 55 gadiem, bet pēdējos gados nereti išēmiskā sirds slimība tiek diagnosticēta cilvēkiem 30-35 gadu vecumā. Darba mērķis: noskaidrot māsas un pacienta tuvinieku sadarbību, aprūpējot pacientus pēc miokarda infarkta. Pētījuma uzdevumi bija izvirzīti sekojoši: izpētīt literatūras avotus par izvēlēto tēmu, izanalizēt D.Oremas māszinības teoriju saistībā ar bakalaura darba tēmu, izstrādāt pētījuma instrumentu – strukturētu interviju, veikt pētījumu, un analizēt iegūtos pētījuma rezultātus, izmantojot kontentanalīzes metodi. Izvirzīt secinājumus. Pētījuma veikšanai izmantota kvalitatīvā pētniecības metode, instruments – strukturēta inervija. Pētījuma respondenti – desmit kardioloģijas nodaļas māsas, kuras nodrošina aprūpi pacientiem pēc miokarda infarkta. Pētījuma jautājums: “Kāda ir māsas un pacienta tuvinieku sadarbība stacionārā, aprūpējot pacientus pēc miokarda infarkta?” Pēc paveikta darba var secināt, ka aprūpējot pacientus pēc pārciesta miokarda infarkta, galvenais ir sadarbība starp māsu un pacienta tuviniekiem, sniedzot palīdzību aprūpes procesā, izglītojot par būtiskākām lietām slimības gaitā, pacienta aktīva piedalīšanās un rekomendāciju ievērošanas atveseļošanas procesa. Liela nozīme māsai izglītojot pacienta un viņu tuviniekus, lai sekmētu pacienta atrākū veselības stāvokļa uzlabošanu, nepieciešams vēlme un motivācija uz sadarbību ar medicīnas personālu un pacienta piederīgajiem. Bakalaura darbs sastāv no ievada, teorētiskās, pētnieciskās daļas un 3 pielikumiem. Atslēgvārdi: pacients, pacienta tuvinieki, miokarda infarkts, sadarbība, izglītošana, rekomendācijas, rehabilitācija.

Bachelor's working topic – “Collaboration between nurses and relatives of patients in the care of a myocardial infarction patient”. The topics of the work being carried out determine how the main cause of mortality in Latvia and the world is still cardio vascular diseases. Of this, around 17 million people worldwide die every year, about a third of all deaths. In the event of a myocardial infarction, 20% of the patients registered with this diagnosis die. Up to 70% of patients are over the age of 55, but in recent years, heart disease is often diagnosed in people aged 30-35. The aim of the job is: to find out the relationship between the nurse and the patient's family by caring for patients following a myocardial infarction. The research objectives: to explore the sources of literature on the subject being developed, to analyze D.Orem's nurse theory in relation to the subject of bachelor's work, to develop a study tool – a structured interview, to carry out a study, and to analyze the results of the study using the conthening method. To draw conclusions. A qualitative research method has been used to carry out the study, an instrument in a structured interview. Respondents to the study — ten cardiology department nurses who provide care for patients following a myocardial infarction. The research question is: “What is the cooperation of nurses and patient relatives in hospital care for patients following a myocardial infarction?” After work has been done, it can be concluded that in caring for patients following a recent myocardial infarction, cooperation between the nurse and the patient's relatives, assisting the care process, educating about the more relevant course of the disease, the process of active participation of the patient and the recovery of recommendations. The importance of nurse in educating the patient and their relatives to help improve the patient's health conditions requires a willingness and motivation to cooperate with medical staff and patient members. The Bachelor paper consists of theoretical and research parts and of 3 attachments. Keywords: patient, patient's family, myocardial infarction, collaboration, education, recommendations, rehabilitation.
Collaboration between nurses and relatives of patients in the care of a myocardial infarction patient
Keywords: Medicīna