"Kvalitatīva krūšu kurvja rentgendiagnostikas nosacījumi un iespējas pediatrijā" - Musļimova, Janīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Izvēlētās bakalaura darba tēma ir „Kvalitatīva krūšu kurvju rentgendiagnostikas nosacījumi un iespējas pediatrijā”. Darba galvenais mērķis ir, noskaidrot krūšu kurvja rentgenogrammu kvalitātes kritēriju nozīmi pediatrijā. Darbs sastāv no divām nodaļām – teorētiskās nodaļas un praktiskās nodaļas. Teorētiskajā daļā analizēti standartizācijas un kvalitātes kritēriju vēsturiskie aspekti, Eiropas diagnostiskās radioloģijas izmeklējumu kvalitātes kritēriju vadlīnijas un īpaša uzmanība pievērsta diagnostiskās radioloģijas attēlu kvalitātes kritēriju vadlīnijām pediatrijā. Atsevišķās nodaļās apskatīti bērna mainīgās radioloģiskās anatomijas īpatnības, pacienta pozicionēšana un imobilizācija, kā arī īpaša uzmanība pievērsta starojuma ierobežošanai un aizsardzības pasākumiem pret starojumu. Pētījuma praktiskajā daļā veikts kvalitatīvi neeksperimentāls pētījums - izveidots pētījuma protokols, kurā iekļautas trīs tabulas. Tabulās apkopoti galvenie krūšu kurvja rentgenogrammu kvalitātes kritēriji, kurus autore izmanto izvērtējot rentgenogrammu kvalitāti. Darba noslēguma daļā izdarīti analizētajā literatūrā un pētījuma rezultātos balstīti secinājumi, kā arī izteikti priekšlikumi. Atslēgvārdi: rentgenogramma, kvalitāte, krūšu kurvis, kritēriji.

The selected master's thesis is “The quality criteria of chest examination in pediatrics”. The study aims to clarify the importance of quality criteria for chest x-ray in pediatric patients. Bachelor consist of theoretical part and practical part. Theoretical part analyzes the standards and quality criteria from historical aspects, the diagnostic radiology examinations of quality criteria and guidelines focuses on the diagnostic radiology image quality criteria for pediatric guidelines. Individual chapters deals with the child's changing characteristics of the radiological anatomy, patient positioning and immobilization, and particular attention is paid to radiation containment and protective measures against radiation. In the practical part of the research a high-quality non-experimental study was conducted - study protocol was designed, which contains three tables. The tables summarizes the main chest x-ray quality criteria which the author used evaluating the quality of X-rays. The concluding section draws conclusions that are based on analysis of literature and the results of the study, as well proposals are made.
The quality criteria of chest examination in pediatrics
Keywords: Medicīna