Latvijas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas pilnveidošana - Deksnis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2008)
Pašvaldības valsts pārvaldes sistēmā ir iedzīvotājiem tuvākā vara. Daudzās valstīs, arī Latvijā, pastāv būtiskas, nelabvēlīgas reģionālās ekonomiskās atšķirības, līdz ar to pašvaldību finanšu iespējas ir atšķirīgas. Taču, lai pašvaldība varētu veiksmīgi pildīt tai likumā definētās funkcijas, tai ir nepieciešams pietiekams finansu līdzekļu apjoms. Līdz ar to finansiāli vājākajām pašvaldībām ir nepieciešamas dotācijas. Darba autors savā darbā ir pētījis, kā atsevišķu pašvaldības finanšu izlīdzināšanas fonda (PFIF) algoritmu parametru izmaiņas ietekmē PFIF rezultātu. Veicot darba analīzi, darba autors secinājis, ka PFIF ir nepieciešams, lai visas Latvijas pašvaldības varētu veikt sev uzticētās funkcijas. Nepieciešamības parametra izteikšana ar vērtētiem ieņēmumiem būtiski uzlabo PFIF aprēķinu stabilitāti, kas ir viena no PFIF svarīgākajām īpašībām.

Self-governments are the closest state authority for the residents. In many countries, either in Latvia, persist fundamental and baffling economical differences between municipalities. To redeem settled functions, local municipality need enough comfortable budget and financial weakest municipalities request grants. Author in this study, searched how single parameter changes affects equalisation outcome. It is needed to make conclusions and suggestions about equalisation algorithm in alternant economical circumstances. Author had come to conclusion that equalisation process in Latvia is needed because all municipalities could redeem their functions. Necessity parameter expression with all municipalities income substantially improve equalisation algorithm stability, which is one of the most important algorithm’s texture.
Equalisation of resources process between local authorities in Latvia
Keywords: Vadībzinātne