Slenga izteicieni multilingvokulturālā jauniešu vidē Rīgā. - Kononova, Anna (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbs veltīts slenga izteicienu lietojuma izpētei jauniešu multilingvokulturalajā vidē Rīgā 2023. un 2024.gadā. Darba praktiskās daļas pamatā ir Rīgas skolu vecāko klašu jauniešu runa krievu un latviešu valodā. Darba mērķis ir fiksēt slenga izteicienus, kuri tiek lietoti jauniešu runā krievu un latviešu valodā, tostarp identificēt aizguvumus, fiksēt svešvalodu iestarpinājumus, kodu jaukšanas un pārslēgšanas gadījumus un citus valodu kontaktu fenomenus runas piemēros, kā arī aprakstīt jauniešu runas īpatnības. Darbam ir divas daļas. Pirmajā daļā aprakstīti sociolingvistikas jēdzieni un galvenie teorētiskie jautājumi par literāro un neliterāro valodu, kā arī valodu kontaktu teoriju un tās fenomeniem. Otrā daļa ir praktisks darbs kurā apskatīti Rīgas jauniešu krievu un latviešu runas piemēri, pievēršot uzmanību slenga izteicienu lietošanai un to izcelsmei, kā arī citām jauniešu runas īpatnībām, kas saistītas ar valodu kontaktiem. Darba nobeigumā ir secinājumi, nobeigums un izmantotās literatūras saraksts. Pētījums var būt interesants humanitāro fakultāšu studentiem, īpaši tiem, kas specializējas sociolingvistikā, kā arī rusistikas un baltu filologiem, tostarp lingvistiem, kas pēta valodu kontaktus, bilingvisma un polilingvisma fenomenus.

This master's thesis is devoted to the study of the use of slang expressions in the multilinguocultural environment of young people in Riga in 2023 and 2024. The practical part of the work is based on the speech of young people of senior classes in Riga’s schools in Russian and Latvian. The aim of the work is to record slang expressions used in the speech of young people in Russian and Latvian, including identifying borrowings, as well as to record foreign language insertions and cases of code mixing and code switching in the mentioned examples of speech, and to describe the peculiarities of young people's speech. The work has two parts. The first part describes the concepts of sociolinguistics and the main theoretical questions about literary and non-literary language, as well as the theory of language contact and its phenomena. The second part is a practical work in which the examples of Russian and Latvian speech of Riga's youth are examined, paying attention to the use of slang expressions and their origin, as well as other peculiarities of the speech of young people related to language contacts. At the end of the paper there are conclusions and a list of used literature. The research may be of interest to students of humanities faculties, especially those specializing in sociolinguistics, as well as Russian and Baltic philologists, including linguists who study language contacts, the phenomena of bilingualism and polylingualism.
Slang Expressions in the Youth Multilinguocultural Environment of Riga.
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; сленг; молодежь; Рига; языковые контакты; полилингвизм