Automašīnas iegādes finansēšanas iespējas Latvijā un ar to saistītās problēmas - Čable, Inese (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarba nosaukums “Automašīnas iegādes finansēšanas iespējas Latvijā un ar to saistītās problēmas”. Cilvēki arvien vairāk ir gatavi pieņemt un izmantot jaunos finanšu risinājumus. Ja ir nepieciešamība vai vēlme uzlabot dzīves apstākļus, kam nauda būtu jākrāj gadiem, šobrīd ir iespējams aizņemties naudas līdzekļus no finanšu iestādes. Kredīta un līzinga ņēmēji jau šodien, nevis rīt vēlas dzīvot ērtāk, tādēļ autore savā darbā šo problēmu izvirza kā aktuālu, jo pastāv vairākas iespējas aizņemties naudas līdzekļus liela pirkuma iegādei. Divi pazīstamākie finansējuma veidi, kā iegādāties kāroto automašīnu, tās vērtību apmaksājot nevis uzreiz, bet ilgākā laika periodā, ir līzings un kredīts. Tāpēc diplomdarba mērķis ir speciālajā literatūrā izpētīt automašīnas finansēšanas iespējas Latvijā, ar šo procesu saistītas problēmas un piedāvāt priekšlikumus negatīvo ietekmējošo faktoru novēršanai. Darba noslēgumā apkopoti autores secinājumi, minētas pozitīvas un negatīvās iezīmes, kā arī izvirzīti priekšlikumi automašīnas iegādes finansēšanas tālākai pilnveidošanai.

The title of the graduation thesis is: “The financing options and the problems entailed with a car purchase in Latvia”. Nowadays people are more ready to accept and use new financial solutions. If it is necessary or desirable to enhance one's life conditions (and previously people had to save up money for years to solve this problem), now it is possible to borrow funds from some financial institution. Credit and leasing receivers want to live better now, not tomorrow, that is why the author is raising this problem as an actual, because there exist a lot of opportunities to get funds for big purchases. Two of the most known kinds of financing, which allow to purchase the desired car without paying the full price at once, are leasing and credit. This is why the goal of the graduation thesis was investigation of special literature describing the opportunities of car purchase financing in Latvia and related problems, as well as to offer solutions for elimination of negative factors. In the work's summary the author's conclusions are summarized, positive and negative factors are mentioned, and suggestions on further enhancement of car purchase financing are raised.
The financing options and the problems entailed with a car purchase in Latvia
Keywords: Finanšu menedžments