Īpašvārdi Aristofana komēdiju tekstos: komiskais un neitrālais - Orlovska, Laura (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba „Īpašvārdi Aristofana komēdiju tekstos: komiskais un neitrālais” mērķis ir pētīt sengrieķu komediogrāfa, ievērojamākā vecatiskās komēdijas žanra pārstāvja, Aristofana uzvedumos Līsistrate, Vardes, Jātnieki un Putni lietotos nozīmīgākos īpašvārdus, kam piemīt komisks vai neitrāls aspekts. Analīze veikta balstoties uz sižetā minētajām norisēm, vēsturisko, politisko un sociālo fonu, teksta tematisko un saturisko virzību. Komēdijās izmantoto īpašvārdu primārā funkcija ir kāda konkrēta objekta identifikācija un apzīmēšana, tādējādi veidojot noteiktu sistēmu un organizētību darba saturā un sižetā. Komiskie īpašvārdi jeb autora pašdarinātie onīmi ir apjoma ziņā neliels, tomēr nozīmīgs līdzeklis, kas nodrošina sižeta attīstību - analizējot vārda burtisko nozīmi oriģinālteksta sengrieķu valodā, attiecīgo tēlu rakstura atklāsmi caur to replikām, vārsmām un darbībām, lugā simboliski tiek nodots vēstījums un uzturēta tā tēma. Tikpat svarīgs darba elements ir lietotie neitrālie īpašvārdi – andronīmi, toponīmi, teonīmi, etnonīmi, u.c., kas veido pamatu sižeta darbībai, ļauj orientēties vietas un laika robežās, kā arī apzināties vēsturisko, politisko, reliģisko, sociālo un kultūras notikumu ietekmi uz komēdijas saturu.

The aim of the bachelor's thesis "Proper nouns in the comedies by Aristophanes: comical and neutral" is to study the most important proper nouns used in Aristophanes' plays Lysistrata, Frogs, Knights and Birds, which have a comical or neutral aspect revealed in the texts. The analysis was performed based on the developments mentioned in the story, as well as on historical, political and social background, theme and content direction of the text. The primary function of proper names used in comedies is to identify and denote a particular object, thus creating a certain system and organization in the content and plot of the work. Comical proper nouns or in the other words author's self-made onymes are a small but important tool for the development of the plot - by analyzing the literal meaning of the word in the original ancient Greek language, the revelation of the characters through their replicas, verses and actions – play symbolically conveys the message and maintains its theme. An equally important element of the work is the use of neutral proper names - andronyms, toponyms, theonyms, ethnonyms, etc., which form a basis for the action of the plot, allow to navigate within the space and time, as well as bring awareness of the impact of historical, political, religious, social and cultural events on the content of comedy.
Proper Nouns in the Comedies by Aristophanes: Comical and Neutral
Keywords: Valodniecība; Aristofans; vecatiskā komēdija; sengrieķu valoda; īpašvārds; onomastika