Transnacionālas ģimenes bērna viktimizācija saistībā ar bērna - aprūpetāja savstarpējo attiecību kvalitāti - Aksjoņenko, Laila (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba mērķis bija pētīt saistību starp transnacionālas ģimenes bērna viktimizācijas rādītājiem un bērna-aprūpētāja savstarpējo attiecību kvalitāti. Pētījumā piedalījās 304 bērni, vecumā no 11 līdz 18 gadiem. No tiem 34 bija no transnacionālām ģimenēm. Pētījuma dalībnieki aizpildīja šādas aptaujas: Bērnības traumas aptauja, Olveusa pāridarītāju/upuru aptauja. Galvenie secinājumi ir šādi: Bērna-aprūpētāja attiecību kvalitāte ir negatīvi saistīta ar pusaudžu viktimizāciju un vardarbīgu uzvedību. Bērna-aprūpētāja attiecību kvalitāte ir tendenču līmenī saistīta ar transnacionālo ģimeņu pusaudžu viktimizāciju. Viktimizāciju nozīmīgi prognozē bērnu-aprūpētāju attiecību kvalitāte. Vardarbīgu uzvedību prognozē bērnu-aprūpētāju attiecību kvalitāte un dzimums, vīrieša dzimums prognozē izteiktāku vardarbīgu uzvedību. Transnacionālās ģimenās bērna un emigrējušās mātes sazināšanās biežums tendenču līmenī ir negatīvi saistīts ar viktimizācijas rādītājiem – jo biežāk bērns sazinās ar māti, jo mazāka varbūtība, ka bērns cietīs no viktimizācijas. Atslēgas vārdi: transnacionāla ģimene, viktimizācija, bērna-aprūpētaja attiecību kvalitāte

The goal of this master’s thesis was to examine transnational family child victimization ratings as associated with child-caretaker relationship quality. Participating in the research study were 304 children, of whom 34 children were from transnational families. The children were ages 11 to 18. They completed the following questionnaires: Childhood Trauma Questionnaire, Olweus Bully/Victim Questionaire. Main conclusions are as follows. Child-caretaker relationship quality is negatively associated with adolescent victimization and bullying behavior. This same negative association is found with transnational family adolescents, only at the level of tendency. Victimization is significantly predicted by child-caretaker relationship quality. Bullying behavior is predicted by child-caretaker relationship quality and gender. Child male gender predicts increased bullying behavior. In transnational families the child and emigrated mother communication frequency is negatively associated with victimization, at the tendency level. Keywords: transnational family, victimization, child-caretaker relationship quality
Transnational family’s child’s victimization in association with child-caretaker realationship quality.
Keywords: Psiholoģija; transnacionāla ģimene; viktimizācija; bērna-aprūpētaja; attiecību kvalitāte