Būtiskuma un darbības entitativitātes kā subjektīvās nenoteiktības mazinātājas bezdarbniekiem. - Jakovicka, Inna (Latvijas Universitāte, 2009)
Šīs bakalaura darba temats ir ”Būtiskuma un darbības entitativitātes kā subjektīvās nenoteiktības mazinātājas bezdarbniekiem”. Šīs darbs ir veltīts tādu grupas pazīmju izpētei, kā subjektīvā nenoteiktība, identifikācija ar grupu un entitativitāte, kā arī tiem mehānismiem, kuri palīdz indivīdiem mazināt savu subjektīvo nenoteiktību. Šī bakalaura darba: -pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai būtiskuma un darbības entitativitāte mazina subjektīvās nenoteiktības līmeni bezdarbniekiem un, cik lielā mērā; -pētījuma izlase: pētījumā piedalījās Latvijas bezdarbnieki, kuri reģistrēti Nodarbinātības valsts aģentūrā un meklē darbu. Pētījumā piedalījās 64 dalībnieki: 32 sievietes un 32 vīrieši no dažādām vecuma grupām. Pētījuma dalībnieki atrodas bezdarbnieku statusā līdz sešiem mēnešiem. Pētījuma dalībnieki tika izvēlēti nejaušā kārtā; -pētījuma metode ir multiplā regresiju analīze. Pētījumā tika izmantota Subjektīvās nenoteiktības aptauja, Identifikācijas ar grupu aptauja, Būtiskuma un Darbības entitativitātes aptauja. Veiktajā pētījumā izvirzītās hipotēzes apstiprinājās daļēji, tas ir, būtiskuma entitativitātes līmenis bezdarbniekiem negatīvi prognozē subjektīvās nenoteiktības līmeni un būtiskuma entitativitāte lielāka mērā nekā darbības entitativitāte prognozē subjektīvās nenoteiktības mazināšanos bezdarbniekiem, jo šajā pētījumā darbības entitativitātes ietekme uz subjektīvās nenoteiktības līmeni neparādījās. Neskatoties uz to, ka pētījuma hipotēzes apstiprinājās tikai daļēji, šīm pētījumam ir svarīga zinātniskā un praktiskā nozīme, jo vispirms tika noskaidrots, ka bezdarbniekiem pastāv subjektīvā nenoteiktība, kā arī, ka bezdarbniekiem ir tendence identificēties ar bezdarbnieku grupu, kas, kā jau tika pierādīts iepriekš, ir viens no subjektīvās nenoteiktības mazināšanas faktoriem. Papildus tam, tas faktors, ka būtiskuma entitativitāte negatīvi prognozē subjektīvās nenoteiktības līmeni, parāda, ka cilvēki ar subjektīvo nenoteiktību var to mazināt caur piederības izjūtu cilvēku grupai ar kādu noteikto pazīmi vai īpašību. Atslēgas vārdi: subjektīvā nenoteiktība, identifikācija ar grupu, būtiskuma entitativitāte, darbības entitativitāte.

The theme of this bachelor’s paper is “Essentialism and Agency Entitativity as the Unemployed Subjective Uncertainty Reduction Factors”. This paper is dedicated to the group exposures as the subjective uncertainty, the identification with a group and the entitativity, as well as to those mechanisms that help humans reduce their subjective uncertainty. This bachelor’s paper provides the following: -the aim of the research is to clarify whether the essentialism and the agency entitativity reduce the degree of the subjective uncertainty of unemployed; - participants of the research are Latvian unemployed, who are registered in the State Employment Agency and are looking for a job. There are 64 participants taking part in this research, 32 men and 32 women of different age. The unemployed state of the participants des not exceed the period of six month. The participants are chosen in random choice; -the method of the research is Multiple Regression Analysis. There were the questionnaires of the Subjective uncertainty, the Identification with a group, and the Essentialism and Agency entitativity used in this research; The hypotheses of this research was partly proved as true, i.e. – the essentialism entitativity of the unemployed negative forecasts lower level of subjective uncertainty and the essentialism entitativity forecasts the decrease of the subjective uncertainty of the unemployed in the greater extent than the agency entitativity, because the research did not mark out the influence of the agency entitativity on the level of the subjective uncertainty. Despite the hypotheses of this research was partly proved as true, the research has a very important scientific and practical meaning, because it, firstly, proofed the subjective uncertainty of the unemployed and that the unemployed are tended to identify themselves with the group of unemployed, that, as it has been proved earlier, is one of the factors to reduce the subjective uncertainty. Moreover, the factor, that the essentialism entitativity negative forecasts level of the subjective uncertainty, evidences that the people having the subjective uncertainty could reduce it through the sense of belonging to a group of people having some particular features or quality. Key words: subjective uncertainty, identification with group, essentialisms entitativity, agency entitativity.
Essentialism and agency entitativities as factors in reduction of subjective uncertainty for the unemployed
Keywords: Psiholoģija