Identitātes konstruēšana jauniešu sportā - Dudure, Kate (Latvijas Universitāte, 2020)
Izmantojot Mišela Fuko pieeju patības formēšanas analīzē, es pētu veidus, kā jaunie atlēti konstruē savas identitātes sportošanas kontekstā. Pētījumā izmantotas kvalitatīvās datu ieguves metodes - daļēji strukturētas intervijas ar esošajiem un bijušajiem atlētiem un līdzdalīgais novērojums. Pievēršoties jauno atlētu skatījumiem par savu sportisko sniegumu, ķermeni un citiem sporta kontekstā būtiskiem elementiem, es identificēju galvenās prakses atlēta identitātes konstruēšanā. Pētījuma rezultāti liecina, ka atlēta identitāte veidojas mijiedarbē ar treneriem, vecākiem un treniņu biedriem, un ir neatdalāma no apkārtējo novērtējuma un atlēta sportiskajiem sasniegumiem.

Using Michel Foucault's approach to analysing the formation of the self, I explore the ways in which youth athletes construct their identities in the sporting context. The study uses qualitative data inquiry method: semi-structured interviews with current and former athletes and a participant observation. Focusing on the discourses of youth athletes about their athletic performance, body and other elements, I identified key practices in constructing the athlete's identity. The results of the study show that the athlete's identity is formed in interaction with coaches, parents and training members and is inseparable from the evaluation of others and athletic achievements.
Identity construction in youth sports
Keywords: Antropoloģija; Identitāte; bērni; jaunieši; patības tehnoloģijas; sports