Lomu spēle komunikatīvās kompetences attīstības veicināšanai 7. klases skolēniem krievu valodas stundās - Kārkliņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba nosaukums: Lomu spēle komunikatīvās kompetences attīstības veicināšanai 7.klases skolēniem krievu valodas stundās. Viens no mācību priekšmeta „Svešvaloda” mērķiem ir skolēnu komunikatīvās kompetences attīstīšana. Dažādi autori, kā K.Livingstons, Dž. Harmers, Dž. Skriveners, K. Ladusse, Dž. Hadfilds, J. Passovs iesaka izmantot lomu spēli kā vienu no metodēm komunikatīvās kompetences attīstības veicināšanai. Pētījuma mērķis: lomu spēles didaktisko iespēju pētīšana komunikatīvās kompetences attīstības veicināšanā, aprobējot lomu spēles metodi krievu valodas stundās 7.klasē. Pētījuma pirmajā daļā tika pētīta svešvalodas komunikatīvās kompetences būtība, struktūra, komponenti; lomu spēle kā komunikatīvās kompetences attīstību veicinoša mācību metode; lomu spēles iekļaušanas svešvalodas stundā teorētiskās iespējas; pusaudžu vecumposma komunikatīvās vajadzības. Pētījuma gaitā tika veikta skolēnu valodas zināšanu testēšana, skolotāju aptauja; aprobēta lomu spēles metode krievu valodas stundās 7. klasē; novērota komunikatīvās kompetences attīstības dinamika. Pēc literatūras avotu analizēšanas un lomu spēles metodes aprobācijas krievu valodas mācību stundās tika secināts, ka lomu spēles iekļaušana krievu valodas mācību stundā veicina skolēnu komunikatīvās kompetences attīstību. Pētījuma darba lapaspušu skaits - 65; attēlu skaits-10; tabulu skaits – 8; bibliogrāfiskā saraksta vienību skaits - 65; pielikumu skaits - 15 .

The topic of the thesis: "A Role-Play for Promoting the Development of Communicative Competence of the 7th Grade Students in the Russian Language Lessons." The aim of the foreign language subject is to promote the development of communicative competence of the learner. Different authors such as K. Livingstone, J. Harmer, J. Skrivener, K. Ladusse, J. Hadfield, J. Passov recommend using the role-play as one of the methods for promoting communicative competence development. The aim of the research: to study the didactic opportunities of the role play in promoting communicative competence by approbating the role-play method in the Russian language lessons in the 7th grade. In the theoretical part of the paper have been studied and analysed: the essence and structure of communicative competence; a role-play game as a learning method for promoting the development of communicative competence; theoretical options for the inclusion of role-play games in foreign language lessons; communicative needs of adolescent age groups. During the research, has been conducted: the testing of pupils; the survey of foreign language teachers; has been approved the Role - play method in the 7th Grade; the dynamics of communicative competence development has been observed. The results of the research have been gathered and analysed. After analyzing sources of literature and approbating role-playing methods in Russian language lessons, we conclude that the inclusion of role-plays in the Russian language lesson promotes the development of communicative competence of pupils. The thesis consists of 65 pages, 10 images, 8 tables, 65 sources of literature, 15 attachments.
A Role-Play for Promoting the Development of Communicative Competence of the 7th Grade Students in the Russian Language Lessons
Keywords: Skolas pedagoģija; krievu valoda kā svešvaloda; komunikatīvā kompetence; svešvalodas mācību process; lomu spēle; motivācija