Eiropas Savienības Pamattiesību harta - izpratne un nozīme privātpersonas pamattiesību aizsardzībā - Stabulniece, Māra (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā ir apskatīta ES Pamattiesību Hartas kā ES tiesību avota būtība, interpretācijas nianses un ar to saistītie problēmjautājumi. Pētījuma mērķis ir Hartas skaidrošana nolūkā sasniegt tās efektīvu izmantošanu kā nozīmīgu avotu privātpersonu pamattiesību aizsardzībai ES un dalībvalstu tiesās. Hartas saturs vērtēts kā divdomīgs, radot tiesisko nenoteiktību un ievērojami apgrūtinot privātpersonu faktiskās iespējas to izmantot kā pamattiesību aizsardzības instrumentu. Autore vērtē ES tiesiskās aizsardzības mehānisma līmeni un efektivitāti, kā arī tā gatavību nodrošināt atbilstošu pamattiesību aizsardzību. Visbeidzot, Autore sniedz konkrētus priekšlikumus tiesiskās aizsardzības mehānisma uzlabošanai. Atslēgvārdi: Lisabonas līgums, Eiropas savienība, pamattiesības, izcelsme, interpretācija, tiesiskās aizsardzības mehānisms, reglamentējošs akts.

Paper examines EU Charter as important source of fundamental rights. The Author clarifies its content, interpretation and related problematic issues. The goal of this Paper is to clarify status of Charter in order to reach effective its application at EU and domestic courts as essential tool for protection of individuals’ fundamental rights. The content of Charter is characterised by ambiguity and legal uncertainty what results in serious obstacle for individuals seeking protection of their fundamental rights. The Author examines the level of protection standard available in EU, as well as readiness to ensure efficient safeguard for individuals against invasion of their fundamental rights. Finally the Author presents her suggestions how the protection of fundamental rights might be improved. Key words: Treaty of Lisbon, European Union, fundamental rights, origin, interpretation, protection mechanism, regulatory act.
The charter of Fundamental Rights of the European Union: understanding and role in Securing Fundamental rights
Keywords: Juridiskā zinātne