Saīsinājumi akadēmisko žurnālu rakstos par ekonomiku - Sarmone, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2016)
Straujā cilvēces zināšanu attīstība un tehnoloģiskais progress ir izraisījis jaunu vārdu formu radīšanu efektīvākai lietu un procesu aprakstīšanai. Šī darba mērķis ir pētīt akadēmiskos rakstos par ekonomiku lietoto saīsinājumu veidus un biežumu, kā arī to ietekmi uz šo rakstu uztveramību un saīsinājumu paskaidrošanas sistēmu. Metodes ietver literatūras apskatu, kā arī korpusā konstatēto saīsinājumu kvantitatīvu un kvalitatīvu analīzi. Rezultāti liecina, ka akadēmiskos rakstos par ekonomiku visbiežāk lietotais saīsinājumu veids ir alfabētismi. Pastāv vienota sistēma, kas tiek lietota saīsinājumu paskaidrošanai rakstos. Tiek secināts, ka dažos gadījumos saīsinājumu paskaidrojumu neesamība varētu izraisīt maldīgu priekšstatu.

The rapid development of the humankind’s knowledge and technological progress has led to creation of new word forms for describing things and processes more efficiently. The purpose of the present paper is to investigate the types and frequency of abbreviations used in academic articles on economics, as well as their impact on the perceptibility of these articles and the system of abbreviation explanation. The methods include literature review as well as quantitative and qualitative analysis of the abbreviations detected in the corpus. The results show that the most frequently used type of abbreviations in the academic articles on economics is alphabetisms. There is a common system which is used for the explanation of the abbreviations in articles. It is concluded that the lack of abbreviation explanation could cause misconception in some cases.
Abbreviations in Articles on Economics in Academic Journals
Keywords: Valodniecība; saīsinājumi; alfabētismi; akadēmiski raksti; akronīmi; raksti par ekonomiku