Digitalizācijas ietekme uz valsts ekonomisko izaugsmi Latvijā - Ābola, Ulanta (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Digitalizācijas ietekme uz valsts ekonomisko izaugsmi Latvijā”. Mūsdienās digitalizācijas nozīme turpina augt, jo tā ne tikai maina veidu, kā mēs darbojamies, bet arī rada jaunas iespējas uzņēmējdarbībā, kā arī veicina tautsaimniecības attīstību. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt digitalizācijas ietekmi uz ekonomisko izaugsmi Latvijā un Eiropas Savienībā, analizējot būtiskākos digitalizācijas raksturojošos rādītājus, kā arī izstrādāt priekšlikumus digitālās transformācijas politikas pilnveidošanai. Bakalaura darbs sastāv no trīs daļām. Pētījuma pirmajā nodaļā tiek aplūkota digitalizācijas jēdziena daudzveidība, kā arī, balstoties uz pieejamiem pētījumiem, analizēta digitalizācijas ietekme uz ekonomisko izaugsmi un tās noteicošajiem faktoriem. Otrajā nodaļā tiek apkopoti jaunākie pieejamie dati par digitalizācijas situāciju Latvijā un ES un veikts rādītāju salīdzinājums pret Digitālās desmitgades stratēģijas mērķrādītājiem. Trešajā nodaļā tiek veidots regresijas modelis ar faktoriem, kas parāda digitalizācijas ietekmi uz valsts ekonomisko izaugsmi ES dalībvalstīs. Darba noslēgumā tiek izdarīti secinājumi un sniegti priekšlikumi digitālās transformācijas politikas pilnveidošanai.

The topic of the bachelor's thesis is "The impact of digitalization on the economic growth of Latvia". Today, the importance of digitization continues to grow, as it not only changes the way we operate but also creates new opportunities in business, contributing to the development of the national economy. The aim of this work is to analyze the impact of digitization on economic growth in Latvia and the European Union. It involves examining key indicators of digitization and assessing the development of digital transformation policies. The first chapter of the study examines the diversity of the concept of digitalization and, based on available research, analyzes its impact on economic growth and determining factors. The second chapter summarizes the latest available data on the digitization situation in Latvia and the EU and compares the indicators with the target indicators of the Digital Decade Strategy. The third chapter presents a regression model that demonstrates the impact of digitization on national economic growth in EU member states.
The impact of digitalization on the economic growth of the Latvian state
Keywords: Ekonomika; digitalizācija; ekonomiskā izaugsme; digitalizācijas raksturojošie rādītāji; digitālā plaisa