Fosfātjonu un kopējā fosfora satura noteikšana Daugavpils ūdeņos - Razminoviča, Lilita (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darbā apskatīts notekūdeņu sastāvs, fosfora izcelsme notekūdeņos un tā ietekme uz dzīvajiem organismiem. Veidots ieskats notekūdeņu attīrīšanas vēsturē, apskatīta notekūdeņu attīrīšana mūsdienās, nākotnes iespējas un attīrīšanas procesa uzlabojumi. Literatūras apskatā pievērsta uzmanība fosfora noteikšanas metodēm. Fosfora noteikšanu veic ar standartmetodēm. No 2005. gada oktobra līdz 2006. gada maijam fosfora līmenis notekūdenī ir mainīgs. Notekūdeņu attīrīšana notiek saskaņā ar 2002. gada LR MK noteikumiem Nr.34 un nepārsniedz 2 mg/L. Notekūdeņu attīrīšanas efektivitāte parāda, ka Daugavpils notekūdeņu attīrīšanas stacijā attīrīšanas process norit veiksmīgi. Grūtības sagādā notekūdeņu attīrīšana no fosfora, ja gaisa temperatūra zemāka par -200C, jo samazinās dūņu aktivitāte.

The Magister work gives the survey on the content of wastewater, the origin of phosphor in wastewater and its impact on living organisms, the history of wastewater treating. Treating processes in nowadays, future prospects and improvements of treating processes was examined as well. In the survey of literature attention is paid to the methods of determination of phosphorous. Phosphorous is detected by standard methods. From October 2005 till May 2006 the level of phosphorous in wastewater is different. The treating of wastewater is going on up to 2 mg/L which is stated by rule No 34, 2002, the LR Cabinet of Ministers. The process of treating in Daugavpils WWT is successful. Difficulties in treated wastewater from phosphorous are caused by low temperature (-200C) outside, as the activity of sludge grows lower.
Determination of Phosphate Ions and Total Phosphorous Content in the Waters of Daugavpils
Keywords: Ķīmija