1,4 - Dihidropiridīnu atvasinājumu ar propargilgrupu ietekme uz dažādu šūnu līniju dzīvotspēju in vitro - Skrinda, Raivis (Latvijas Universitāte, 2012)
1,4 - Dihidropirīdini ir plaši pētītas molekulas, kuri tiek lietoti kā antihipertenzīvie un vazodilatējošie līdzekļi. DHP atvasinājumi uzrāda arī vairākas citas farmakoloģiskās īpašības in vitro un in vivo testos. 1,4 - Dihidropirīdinu vidū ir atrasti savienojumi ar prettuberkulozes un pretvēža īpašībām. Pēdējos desmit gados ir palielinājies vēža slimnieku skaits pasaulē un Latvijā, tāpēc visā pasaulē tiek meklēti jauni ķīmiskie savienojumi, kuri varētu būt izmantojami dažādu veidu vēža ārstēšanā. Mēs parbaudījām jaunu 1,4 - dihidropiridīnu atvasinājumu ar propargilgrupu D3-72-2, D3-69 un ESF-M10 spēju samazināt vēža šūnu līniju dzīvotspēju in vitro. Savienojums D3-72-2 uzrādīja visizteiktāko pretvēža aktivitāti, taču tas bija toksisks arī normālām embrionālām nieru šūnām. Savienojums D3-69 uzrādīja nelielu citotoksicitāti olnīcu teratokarcinomas vēža šūnu un neiroblastomas šūnu līnijās. ESF-M10 savienojums neietekmēja embrionālu un vēža šūnu augšanu. Atslēgas vārdi: 1,4-dihidropiridīnu atvasinājumi, propargilgrupa, pretvēža darbība, HEK-293, HeLa, A549, PA1 un SH-SY5Y šūnu līnijas.

1,4 - Dihydropyridines are widely studied molecules, which are well known for their antihipertensive and vasodilative properties. Dihydropyridine derivates showed many different properties in vitro and in vivo assays. 1,4 - Dihydropyridines posses various pharmacological activities such as antitumor and anti-tuberculosis effects. During the last ten years the number of cancer patients has increased rapidly in the world and in Latvia. The new compounds with anticancer properties have been searched with the aim to cure cancer patients more effectively. We have tested new 1,4 - dihydropyridine derivates with propargyl moiety D3-72-2, D3-69 and ESF-M10 in different cell lines in vitro. D3-72-2 showed the most notable anticancer activity, however, it was cytotoxic in normal embryonal kidney cells. Compound D3-69 showed low cytotoxicity in ovarian teratocarcinoma cancer cell line and neuroblastoma cell line. ESF-M10 didn’t show effect in embryonal kidney and cancer cell line growth. Key words: 1,4 - dihydropyridine derivates, propargyl moiety, anticancer activity, HEK-293, HeLa, A549, PA1 and SH-SY5Y cell lines.
Effects of 1,4 - dihydropyridine derivates with propargyl moiety on cell viability in different cell cultures in vitro
Keywords: Farmācija