Miega traucējumu medikamentozās ārstēšanas farmaceitiskā aprūpe un miega līdzekļu patēriņš aptiekā "Saulkrastu aptieka" R.B. - Skuja, Mārīte (Latvijas Universitāte, 2013)
Mūsdienu tehnoloģiju gadsimtā par miega traucējumiem sūdzas arvien vairāk cilvēku. Pacienti cieš no stresa un bezmiega, no miegainības dienā, kas saistīta ar paaugstinātu traumatismu un ceļu satiksmes negadījumiem. Maģistra darba mērķis bija noskaidrot miega traucējumu ārstēšanai lietoto miega līdzekļu patēriņu un pētīt farmaceitisko aprūpi, kas saistīta ar miega līdzekļu izvēli aptiekā „Saulkrastu aptieka R.B.” triju gadu laikā. Pētījums liecina, ka pacienti miega traucējumu novēršanai visvairāk lieto herbālos bezrecepšu līdzekļus, īpaši baldriāna. No recepšu medikamentiem vispieprasītākais bija Corvalol 25 ml un Somnol 7,5 mg. Aptiekas klientu anketēšanas rezultāti parāda, ka respondenti miegam velta 6 – 7 stundas diennaktī un miega higiēnu vairāk ievēro sievietes (39%) nekā vīrieši (10%). Visizplatītākais miega traucējums ir bezmiegs (42%). Pacietni miega līdzekļu izvēlē uzticas gan ārstam (41%), gan farmaceitam (37%). Atslēgas vārdi: miegs, miega traucējumi, miega līdzekļu patēriņš.

In the modern age of technologies an increasing number of people complain about sleep disorders. Patients suffer from stress, insomnia and drowsiness during the daytime resulting in higher traumatism and road accidents. The objective of the Master’s Thesis was to explore the consumption of sleep aids used for treatment of sleep disorders and to study the pharmaceutical care related to the choice of sleep aids in Saulkrastu aptieka R. B. pharmacy in the course of three years. The study shows that patients mainly prefer herbal non-prescription drugs, especially valerian, for reducing sleep disorders. Corvalol 25 ml and Somnol 7.5 mg were the most demanded prescription medications. A survey of the pharmacy customers show that the respondents devote 6 to 7 hours for sleeping every day and the sleep hygiene is better observed by women (39%) than by men (10%). Insomnia is the most widespread sleep disorder (42%). When choosing sleep aids, patients trust both doctor (41%) and pharmacist (37%). Keywords: sleep, sleep disorders, consumption of sleep aids.
Pharmaceutical Care of the Medicamental Treatment of Sleep Disorders and Consumption of Sleep Aids in "Saulkrastu aptieka R.B." Pharmacy
Keywords: Farmācija