Kalcīts un tā veidošanās apstākļi augšējā devona Daugavas svītas dolomītos Latvijas centrālajā un austrumu daļā - Vernera, Linda (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā “Kalcīts un tā veidošanās apstākļi augšējā devona Daugavas svītas dolomītos Latvijas centrālajā un austrumu daļā” ir raksturotas minerāla kalcīta fizikālās īpašības, mikroelementu saturs un veidošanās apstākļi. Pētījumi veikti 8 dolomīta atradnēs; ģeoloģiskajā griezumā un atradņu teritorijā salīdzinātas kalcīta īpašības. Testētas kalcīta fluorescences izpausmes, pētīti plānslīpējumi, raksturoti kalcītā sastopamie mikroelementi un oglekļa stabilo izotopu attiecības tajā. Secināts, ka kalcīts kristalizējies no atmosfēras ūdeņiem sauszemes apstākļos. Šis minerāls veidojies paleokarsta procesa beigu stadijā pēc iegruvumu izveidošanās. Atslēgas vārdi: mineraloģija, paleokarsts, fluorescence, δ13C analīze, mikroelementi, pēcsedimentācijas izmaiņas

Bachelor’s thesis “Calcite and its formation conditions in the dolomites of the Upper Devonian Daugava Formation in Central and Eastern Latvia” discusses physical properties, minor element content, and formation conditions of mineral calcite. Studies were carried out in 8 quarries of the Daugava Formation dolomites; features of calcite were compared in geologic sections and territory of the quarries. Fluorescence testing of calcite, studies of thin-sections, minor element and carbon stable isotope ratio analysis of calcite have been done. It is concluded that calcite has crystallised in terrestrial conditions under the influence of meteoric waters. This mineral formed in the final stage of palaeokarst process after the karst pipes were already formed. Keywords: mineralogy, palaeokarst, fluorescence, δ13C analysis, minor elements, diagenesis
Calcite and its formation conditions in the dolomites of the Upper Devonian Daugava Formation in Central and Eastern Latvia
Keywords: Ģeoloģija; mineraloģija; mineralogy; paleokarsts; palaeokarst; fluorescence; fluorescence; δ13C analīze; δ13C analysis; mikroelementi; minor elements