Rūpnieciskais dizains: Tiesiskais tvērums un prakses problēmas. - Purmalis, Ritvars (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot dizainparaugos pieļaujamo funkcionalitātes pakāpi un aizsardzības apmēru rezerves daļu gadījumā, kā arī izvērtēt iespējamo aizsardzības apmēru piemērojot autortiesību un konkurences tiesību regulējumu. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, tika padziļināti analizēta juridiskā literatūra, normatīvie akti, pārnacionālo un ārvalstu tiesu prakse. Darba nodaļās arī tika aplūkota aizsargājama dizainparauga pazīmju – novitātes un individuālā rakstura – saistītā problemātika. Darba autors galvenokārt secināja, ka Eiropas Savienības dalībvalstu nacionālajos regulējumos pastāv ievērojamas atšķirības attiecībā uz dizainparaugu aizsardzības piešķiršanu tādiem izstrādājumiem, kuru mērķis ir atjaunot kompleksa izstrādājuma sākotnējo izskatu jeb tā saucamās „must-match” rezerves daļas. Kā arī, autors secināja, ka ir vērojama zināma nekonsekvence attiecībā uz autortiesību normu piemērošanu dizainparaugu aizsardzībai, ievērojot atšķirīgās oriģinalitātes un funkcionalitātes nošķiršanas prasības.

The aim of the bachelor thesis is to determine the permissible level of functionality and protection of the design of spare parts, as well as assessing the possible amount of protection in accordance with the regulation of copyright and competition law. In order to achieve this objective, it took a deep analysis of legal literature, law, transnational and foreign judicial practice. The chapters have also been dealt with related issues concerning protected design characteristics – novelty and individual character. The author of the work mainly concluded that there are considerable differences in European Unions member states national frameworks for the protection of designs for products, whose aim is to restore the original appearance of the complex product, or so-called „must-match” component parts. As well as the author concluded that there is some inconsistency in the application of copyright rules with the aim of ensuring design protection in view of the diversity of originality and functionality separation requirements.
Industrial design - legal framework and problems in practice.
Keywords: Juridiskā zinātne; dizainparaugs; novitāte; individuālais raksturs; funkcionalitāte; autortiesības