Programmatūras izstrādes projektu risku pārvaldības procesa analīze - Škļaronoka, Natālija (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba mērķis ir, balstoties uz risku pārvaldības procesa izpētes rezultātiem, izanalizēt reālo programmatūras izstrādes projektu risku pārvaldības kontekstā un piedāvāt rekomendācijas, kā arī rīku tās uzlabošanai. Risku pārvaldība piecās programmatūras pārvaldības un izstrādes metodoloģijās tiek sistemātiski aplūkota, identificējot tās procesus, rīkus un tehnikas, lomas un atbildības, kā arī nodevumus. Autore pēta un salīdzina spējo un tradicionālo metodoloģiju piedāvātās risku pārvaldības pieejas. Darbā tiek apskatīta aptauja, kuras mērķis bija izanalizēt Latvijas IT uzņēmumu praksi risku pārvaldībā. Arī tiek aplūkots risku pārvaldības process reālajā projektā. Tiek apskatītas problēmas, kuras varētu būt saistītas ar neatbilstošu risku pārvaldību, tiek meklēti to iespējamie cēloņi, kā arī tiek piedāvāti argumentētie ieteikumi, kā izvairīties no līdzīgām problēmām nākotnē. Lai uzlabotu risku pārvaldības procesu, tika izstrādāta risku zināšanu bāze.

The goal of master’s thesis is, reposing on results of the research of risk management process, to analyze the real software development project in context of risk management and to offer recommendations as well as a tool for its improvement. Risk management in five software management and development methodologies is systematically examined identifying its processes, tools and techniques, roles and responsibilities as well as deliverables. The author investigates and compares risk management approaches proposed by agile and traditional methodologies. The goal of a questionnaire that is expounded in the thesis was to analyze the practice of Latvian IT enterprises in risk management. Also risk management process of the real project is examined. Problems that could be related to inadequate risk management and its possible solutions are surveyed, also well-founded recommendations how to avoid similar problems in the future are offered. Risk knowledge base was developed to improve risk management process.
Analysis of Risk Management Process in Software Development Projects
Keywords: Datorzinātne