Darba aizsardzības speciālistu apmierinātības ar darbu un vajadzības izzināt saistība ar viņu izpratni par uzmanību darba aizsardzības kontekstā - Matisāne, Monta (Latvijas Universitāte, 2025)
Šī pētījuma mērķis bija izpētīt darba aizsardzības speciālistu apmierinātības ar darbu un vajadzības izzināt saistību ar viņu izpratni par uzmanību darba aizsardzības kontekstā. "Nepietiekošai uzmanībai" esot biežākajam nelaimes gadījumu cēlonim darba vidē, nepieciešams paaugstināt darba aizsardzības speciālistu izpratni par uzmanību, jo tā ir nozīmīga to novēršanā. Ņemot vērā apmierinātības ar darbu un vajadzības izzināt saikni ar iekšējo motivāciju, tika izvirzīti pētāmie jautājumi, vai un kā šie neatkarīgie mainīgie būs saistīti ar izpratni par uzmanību. Pētījumā tika izmantota strukturēta anketa ar latviešu valodā adaptētām "Apmierinātība ar darbu" un "Vajadzība izzināt" skalām un 8 autores veidotiem apgalvojumiem par uzmanību. Piedalījās 183 darba aizsardzības speciālisti, dati tika analizēti, izmantojot SPSS statistikas programmu. Rezultāti uzrādīja augstākas apmierinātības ar darbu un vajadzības izzināt pozitīvu saistību ar labāku uzmanības izpratni konceptuāli, bet ne visos kompleksākos aspektos. Specifisku apmierinātības ar darbu aspektu un vajadzības izzināt paaugstināšana varētu veicināt darba aizsardzības speciālistu dziļāku izpratni par uzmanību. Pētījuma secinājumi var būt noderīgi darba aizsardzības jomai, lai pamatotu nepieciešamību veikt izmaiņas informatīvajos materiālos un apmācībās. Savukārt, psiholoģijas jomai šie secinājumi būtu nozīmīgi, lai izprastu šo divu jomu sadarbības nozīmi.

The aim of this study was to explore the relationship between occupational health and safety specialists' job satisfaction and need for cognition with their understanding of attention in the context of occupational safety. Since "insufficient attention" is often cited as the most common cause of workplace accidents, it is essential to enhance occupational health and safety specialists' understanding of attention, as it plays a critical role in accident prevention. The connection between job satisfaction, need for cognition and their understanding of attention would suggest measures for accident rate reduction. The study employed a structured questionnaire that included scales that were adapted into Latvian languages – "Job Satisfaction" and "Need for Cognition". 8 statements developed by the author were added regarding attention. A total of 183 respondents participated in the survey, and the data were analyzed using SPSS. The results demonstrated a positive relationship between both higher job satisfaction and need for cognition with a better understanding of attention, conceptually (understanding the definition) and in some specific aspects, though not all. This suggests that improving job satisfaction (in specific aspects and overall) and need for cognition may contribute to a deeper understanding of attention in the context of occupational safety, although, mostly conceptually. The study's conclusions can be valuable for the field of occupational safety to justify the need for changes in informational materials and continuing education training, including more content that promotes understanding of attention. In psychology, these conclusions could be significant for understanding the interplay between these two fields and the importance of collaboration.
The Relationship Between Occupational Safety Specialists' Job Satisfaction and Need for Cognition with Their Understanding of Attention in the Context of Occupational Safety
Keywords: Psiholoģija; apmierinātība ar darbu; vajadzība izzināt; uzmanība; darba aizsardzība