Jēdzienu imigrants un ārzemnieks izpratnes analīze ar kognitīvo interviju metodi - Stabinge, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Jēdzienu imigrants un ārzemnieks izpratnes analīze ar kognitīvo interviju metodi”. Darba mērķis ir izpētīt atšķirību līmeni vārdu imigrants un ārzemnieks uztverē un to ietekmi uz respondentu sniegtajām atbildēm un izprast, kādu faktoru un apstākļu ietekmē tādas rodas respondentu sniegtajās atbildēs uz jautājumiem, kuru ideja ir identiska un atšķirības iezīmējas vienīgi formulējumā. Darba teorētiskajā daļā tiek apskatīts, kas ir kognitīvo interviju metode, kā šādas intervijas tiek veiktas un kas ir to priekšrocības un trūkumi, divas kognitīvo interviju veikšanas tehnikas – domāšanas skaļi un verbālās zondēšanas tehnika, kā arī jēdzienu imigrants un ārzemnieks izmantošanas atšķirības Latvijas publiskajā telpā. Tika izvirzīti seši pētnieciskie jautājumi. Uz visiem pētnieciskajiem jautājumiem tika atrastas atbildes. Pēc datu analīzes tika secināts, ka vārdi imigrants un ārzemnieks tiek uztveri atšķirīgi, pirmkārt, ar imigrantiem saistot vairāk Austrumu valstis, turpretim, ar ārzemniekiem Rietumu valstis, otrkārt, vārdam imigrants piedēvējot negatīvāku noskaņu un, treškārt, vārdu ārzemnieks asociējot vairāk ar tūristiem un īstermiņa uzturēšanos Latvijā. Pētījuma datu ieguvei tika izmantotas kognitīvās intervijas.

The topic of the bachelor thesis is "Analysis of the understanding of the terms immigrant and foreigner using the method of cognitive interviewing”. The research goal is to investigate the level of differences in the understanding of the words immigrant and foreigner and their influence on the answers given by the respondents, and to understand the factors and circumstances that influence the differences in the answers given by the respondents to the questions, the idea of which is identical and the differences are in the question wording. The theoretical part of the thesis discusses the cognitive interview method, how such interviews are conducted and what are their advantages and disadvantages, two techniques of conducting cognitive interviews - think-aloud and verbal probing, as well as the differences in the use of the terms immigrant and foreigner in the Latvian public. Six research questions were raised. All research questions were answered. After the data analysis it was concluded that the words immigrant and foreigner are understood differently, firstly, immigrants are associated more with Eastern countries, while foreigners are associated with Western countries, secondly, immigrant is associated with a more negative tone and, thirdly, foreigner is associated more with tourists and short-term stays in Latvia. Cognitive interviews were used to collect the data.
Analysis of the understanding of the terms immigrant and foreigner using the method of cognitive interviewing
Keywords: Socioloģija; imigranti; ārzemnieki; kognitīvās intervijas; domāšana skaļi; verbālā zondēšana