Individuālo aizsardzības līdzekļu izvēles kritēriji un to nozīme darba vides risku mazināšanā UPB holdinga iekļautajos uzņēmumos - Beitiņš, Emīls (Latvijas Universitāte, 2017)
Kvalifikācijas darba tēma “Individuālo aizsardzības līdzekļu izvēles kritēriji SIA „Stiklu centrs”, darba autors, Emīls Beitiņš, darba vadītājs pasniedzējs Mg.da., Daina Pužule. Tēma ir aktuāla, jo uzņēmumā 2016. un 2017.gadā darbinieki ir guvuši traumas, lietojot individuālos aizsardzības līdzekļus, iespējamie riski nesamazinās. Līdz ar to tiek meklēti atbilstoši aizsardzības līdzekļi, kuri palīdzētu novērst turpmākos nelaimes gadījumus. Darba mērķis: izpētīt un atrast piemērotāko individuālo aizsardzības līdzekļu izvēles kritērijus, kā arī izpētīt individuālo aizsardzības līdzekļu veidus: Darba uzdevumi: • izpētīt ražošanas nodaļu uzņēmumā; • apkopot normatīvos aktus un dokumentus, kas reglamentē darba aizsardzību uzņēmumā; • analizēt informāciju par darba aizsardzības sistēmu uzņēmumā pēdējos gados; • analizēt iespējamos riskus ārkārtas situācijās; • pētīt darbinieku viedokli par individuālo aizsardzības līdzekļu kvalitāti; • pētīt nelaimes gadījumu statistiku un to cēloņus; • izpētīt, kā kvalitatīvāk atrast piemērotākos individuālos aizsardzības līdzekļus, samazinot turpmākos nelaimes gadījumus un veselības problēmas darbiniekiem. Darbā izvirzītā hipotēze: individuālos aizsardzības līdzekļus, iespējams, izvēlēties kvalitatīvāk, iesaistot darbiniekus individuālo aizsardzības līdzekļu testēšanā. Darbā izmantotās metodes: • literatūras un citu informācijas avotu par darba aizsardzību pētīšana, apkopošana, analizēšana; • datu vākšana, pētīšana un analizēšana, priekšlikumu izstrādāšana. Pētījumā secināts, ka labākā individuālo aizsardzības līdzekļu izvēle ir, iesaistot darbiniekus, individuālo aizsardzības līdzekļu izvēlē. Atslēgas vārdi: individuālie aizsardzības līdzekļi, darba drošība, Stiklu Centrs, UPB holdings. Darbs satur: 9 nodaļas,43 lapas, 11 bibliogrāfiskos nosaukumus, 4 pielikumus. Darba praktiskajā daļā veikta anketēšana. Tika aptaujāti 40 darbinieki. Darba rezultāti apkopoti, izanalizēti, salīdzināti un attēloti 2 tabulās un 7 attēlos.

Theme of the qualification paper "Selection criteria for personal protective equipment SIA "Stiklu centrs ", author of work Emils Beitins, head of work lecturer Mg.da. Daina Pužule. The topic is topical because in 2016 and 2017 employees have been traumatized by using personal protective equipment, the potential risks are not reduced. Consequently, appropriate precautions are being sought to help prevent further accidents. Aim of the work: to study and discover the criteria for the selection of suitable personal protective equipment, as well as to explore the types of personal protective equipment. Tasks: • Explore the production unit in the company; • to collect normative acts and documents regulating work safety in the company; • analyze information on the labor protection system in the company in recent years; • analyze potential risks in emergencies; • to study the opinion of employees about the quality of personal protective equipment; • to study accident statistics and their causes; • study how to find the most suitable personal protective equipment more qualitatively, reducing further accidents and health problems for employees. The hypothesis in the work: the individual remedies may be better selected by involving employees in the testing of personal protective equipment. Methods used in the work: • research, collection, analysis of literature and other sources of information on labor protection; • data collection, research and analysis, drafting of proposals. The study concludes that the best choice for personal protective equipment is the involvement of employees in the testing of protective equipment. Keywords: personal protective equipment, work safety, „Stikla Centrs”, UPB holding. The work contains: 9 chapters, 43 pages, 11 bibliographical names, 4 attachments. The practical part of the work is a questionnaire. 40 employees were interviewed. The results of the work are summarized, analyzed, compared and displayed in to 2 tables and 7 pictures.
Personal protective equipment selection criteria and their role in risk assessment in the Ltd “Stiklu centrs"
Keywords: Darba aizsardzība (Rīga) [RPIVA]; individuālie aizsardzības līdzekļi; darba drošība; Stiklu Centrs; UPB holdings