Laika apzīmējumi Homēra Odisejas valodā - Lāce, Laine (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba “Laika apzīmējumi Homēra Odisejas valodā” mērķis ir izpētīt laika apzīmējumu formu un funkcionējumu Homēra Odisejas valodā. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, bakalaura darba teorētiskajā daļā apskatīti gan mūsdienu zinātnieku pētījumu materiāli par Homēra eposu Odiseja, gan Aristoteļa teorētiskās atziņas par episko stilu. Apskatīta arī teorētiskā literatūra par vārda semantiku. Darba gaitā tika pētīta laika apzīmējumu nozīme eposa kontekstā. Pētījuma procesā atklāts, ka laika apzīmējumi palīdz saprast laiktelpu, kurā notiek darbība. Tāpat tie padara tekstu izteiksmīgu, jo atrodami arī, piemēram, metaforiski un formulveida laika apzīmējumi, un arī tādi, kas dažādos veidos apraksta cilvēka dzīves laiku.

The aim of the bachelor’s thesis “Time Expressions in the Language of Homer’s Odyssey” is to explore the form and functioning of time expressions in the language of Homer’s Odyssey. To achieve the goal, in the theoretical part of bachelor’s thesis the author studied contemporary scholar research materials about Homer’s epic Odyssey and Aristotle’s theoretical conclusions on epic style. The author also studied theoretical literature about the semantics of the word. The thesis explores the role of time expressions in the epic context. The research process revealed that time expressions help to understand the time and space in which action takes place. They also make the text more expressive, for example, metaphorical and formulaic time expressions are also found, as well as those that describe, in various ways, the life span of a person.
Time Expressions in the Language of Homer's Odyssey
Keywords: Valodniecība; laika apzīmējumi / time expressions; funkcijas / functions; semantika / semantics; konteksts / context; mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi / artistic means of expression