Cassandra datu bāzes izstrādes šabloni plaši mērogojamām sistēmām - Skuja, Rihards (Latvijas Universitāte, 2013)
Palielinoties digitālajam datu apjomam, pasaulē aizvien biežāk tiek meklēti jauni risinājumi, kā efektīvāk tos pārvaldīt, ātrāk apstrādāt datu pieprasījumus no visas pasaules, nodrošināt nepārtrauktu pieejamību datiem un samazināt serveru izmaksas. Bakalaura darbā tiek pētīta Cassandra datu bāze, kura izveidota, lai risinātu mērogojamības problēmas. Darbā tiek veikts vispārējs datu bāžu apskats, sadalījums pēc pielietojuma un arhitektūras. Padziļinātāk apskatīta tiek Cassandra datu bāzes arhitektūra, tās iespējas un pielietošana praksē. Datu bāze tiek uzstādīta un pārbaudīta ar nelieliem testa piemēriem. Rezultātā tiek iegūts Cassandra datu bāzes iespēju un arhitektūras apskats, labāko un sliktāko īpašību novērtējums un sniegti norādījumi par datu bāzes labāko pielietošanas veidu.

In fast growth of digital data people around the world try to find better ways of effective data management with serving data requests from anywhere in the world and having constant availability without using large and expensive servers. Bachelor work have analysis of Cassandra data base that is built for this problem in mind. In this work the author takes close look at data bases types and problems they solve. With closer look to Cassandra architecture, features and use cases from popular users. The author also did set up Cassandra data base himself and tests it using few examples. Work results describe Cassandra features and architecture, evaluates their strongest and weakest points and answers where and how to better use it and whether it solves the problem addressed.
Cassandra Database Development Patterns for High Scalability Systems
Keywords: Datorzinātne