dsRNS imūnmodulatoro īpašību izpēte ex vivo - Veinalde, Rūta (Latvijas Universitāte, 2013)
Dubultspiralizēta RNS (dsRNS) ir patogēnu asociēta molekulārā struktūra, kas darbojas kā iedzimtās un adaptīvās imūnatbildes aktivators. Larifans ir farmaceitisks produkts, kas satur dažāda garuma dabīgas izcelsmes dsRNS molekulas. Maģistra darba mērķis bija raksturot Larifana ietekmi uz imunoloģiski nozīmīgiem parametriem ex vivo kultivētiem limfocītiem. Ar Luminex xMAP tehnoloģiju tika raksturota Larifana ietekme uz 29 dažādu citokīnu un hemokīnu produkciju un ar plūsmas citometriju 18 dažādu limfocītu marķieru ekspresijas izmaiņas. Larifans stimulēja antigēnprezentējošām šūnām raksturīgu un šūnu mediēto imūnatbildi veicinošu citokīnu, kā arī hemokīnu ar tiešām antivirālām īpašībām produkciju. Larifans stimulēja aktivācijas marķieru ekspresiju T un B limfocītu un NK šūnu subpopulācijās.

Double stranded RNA (dsRNA) is a pathogen associated molecular structure that activates innate and adaptive immunity. Larifan is a pharmaceutical product containing a heterogeneous population of natural origin dsRNA. The aim of the master thesis was to charachterize the impact of Larifan on important immunological parameters on ex vivo cultivated lymphocytes. Larifan’s impact on the production of 29 different cytokines and chemokines was characterized with Luminex xMAP technology and impact on expression of 18 lymphocyte markers using flow cytometry. Larifan stimulated production of chemokines with direct antiviral properties, antigen-presenting cells characterizing and in cell mediated immunity involved cytokines. Larifan stimulated activation marker expression in main lymphocyte subpopulations.
Characterisation of dsRNA immunomodulatory properties ex vivo
Keywords: Bioloģija