Farmaceitu loma tehnoloģiju lietošanas izraisītu muskuļu un skeleta sistēmas traucējumu profilaksē un pārvaldībā, ergonomikas konsultēšanā un farmakoterapijā - Zosāre, Beāte Luīze (Latvijas Universitāte, 2025)
Šī bakalaura darba mērķis ir noskaidrot farmaceitu lomu ergonomikas konsultēšanā un farmakoterapijas risinājumu piedāvāšanā pacientiem ar tehnoloģiju lietošanas izraisītiem muskuļu un skeleta sistēmas traucējumiem. Pētījumā datu ievākšanai tika izmantota anonīma aptauja, kā arī divas intervijas – viena ar farmaceiti un otra ar fizioterapeiti, lai izprastu viņu lomu profilaksē, digitālo rīku izmantošanā, kā arī vispārīgi pieredzi šajā jomā. Rezultāti liecina, ka farmaceitiem ir nozīmīga loma pacientu izglītošanā par ergonomikas principiem, pareizu ķermeņa pozu, muskuļu un skeleta traucējumu profilaksi un piemērotu medikamentu lietošanu sāpju mazināšanai, kā arī norāda uz nepieciešamību veicināt ciešāku sadarbību ar citiem veselības aprūpes speciālistiem.

The aim of this bachelor's thesis is to explore the role of pharmacists in providing ergonomic counseling and pharmacotherapy solutions for patients with musculoskeletal disorders (MSDs) caused by prolonged technology use. Data collection included an anonymous survey and two interviews – one with a pharmacist and one with a physiotherapist – to understand their roles in prevention, use of digital tools, and overall experience in this area. The results indicate that pharmacists play a significant role in patient education on ergonomic principles, proper body posture, MSD prevention, and appropriate medication use for pain management, while also highlighting the need for closer collaboration with other healthcare professionals.
Pharmacist's Role in the Prevention and Management of Technology-Related Musculoskeletal Disorders through Ergonomic Guidance and Pharmacotherapeutic Strategies
Keywords: Farmācija; farmaceiti; ergonomika; muskuļu un skeleta sistēmas traucējumi; tehnoloģijas; digitālie rīki