Sieviešu priekšstati par krūts barošanas nozīmīgumu - Kamzola, Dana (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbs “Sieviešu priekšstati par krūts barošanas nozīmīgumu”. Mērķis ir izpētīt sieviešu priekšstatus par krūts barošanas nozīmīgumu. Teorētiskajā daļā ir veikta literatūras analīze latviešu un angļu valodās par krūts barošanu, mātes pienu, zīdīšanas pozām. Literatūras analīze sastāv no 41 literatūras resursa. Pētījuma daļā tika pielietota kvantitatīvā pētījuma metode, tika izveidota aptaujas anketa ar 18 jautājumiem, divi pēc pilotpētījuma tika koriģēti. Aizpildīta 701 tiešsaistes anketa. Rezultāti apkopoti un izveidotas 18 diagrammas. Pētījuma gaitā darba autore secināja, ka respondentes ir labi informētas par krūts barošanu, primāri no viegli pieejamiem avotiem, kas pieejami interneta resursos, taču informācija daļēji iztrūkst, lai gūtu pilnīgu priekšstatu par barošanas procesu, bērna barošanas pozām, atzīstot, ka daļa respondentu labprāt apmeklētu kursus par krūts barošanas nozīmīgumu. Sieviešu priekšstati – krūts barošana ir ļoti svarīga, īpaši mazuļa attīstībā, sievietes pārtrauc krūts barošanu, kad fizioloģisku procesu dēļ beidzas mātes piens, barošanas process ietekmē sievieti gan pozitīvi, gan negatīvi, tomēr sievietes izvēlās vēl papildināt zināšanas kursos un izglītoties par barošanu pietiekamā līmenī. Darba autore pētījuma noslēgumā secina, ka sievietes vēlās uzzināt vairāk par krūts barošanu, lai priekšstati būtu pietiekami objektīvi, tādejādi, sniedzot ilgtermiņa ieguldījumu mazuļa veselībā.

The title of the bachelor's thesis is "Women's perceptions of the importance of breastfeeding". The aim of the study was to investigate women's perceptions of the importance of breastfeeding. In the theoretical part, the analysis of literature in Latvian and English on breastfeeding, breast milk, breastfeeding postures is performed. Literature analysis consists of 41 literature resources. In the research part, the method of quantitative research was used, a questionnaire with 18 questions was created, two were corrected after the pilot study. 701 questionnaires were completed. Questionnaires were created on visidati.lv and respondents were obtained on calis.lv. The results are summarized, and 18 diagrams are created. In the course of the study, the author concluded that women are well informed about breastfeeding, primarily from easily accessible sources available on the Internet, but the information is partially missing to get a complete picture of the feeding process, breastfeeding postures, acknowledging that would like to attend courses on the importance of breastfeeding. Women's perception - breastfeeding is very important, especially in the development of the baby, stopping breastfeeding when breast milk naturally runs out, this process affects both positively and negatively, but women choose to supplement their knowledge and education about nutrition at a sufficient level. At the end of the study, the author concludes that women want to know more about breastfeeding so that perceptions are objective enough, thus making a long-term contribution to the baby's health.
Women's perceptions of the importance of breastfeeding
Keywords: Medicīna; mātes piens; krūts barošana; priekšstati; barošanas pozas; jaundzimušais