Mūzikas klausīšanās reģionālās anestēzijas laikā: pacientu pieredze un ietekme uz garastāvokli - Mežsarga, Ilva (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba tēma ir „Mūzikas klausīšanās reģionālās anestēzijas laikā: pacientu pieredze un ietekme uz garastāvokli.” Reģionālās anestēzijas metodes iegūst arvien lielāku popularitāti attiecībā uz ķirurģisko anestēziju un analgēziju, lai ļautu pacientam ātrāk atveseļoties un līdz minimumam samazinātu vai novērstu opioīdu pretsāpju līdzekļu nepieciešamību. Mūzika ir droša, neinvazīva metode, kas var lieliski papildināt pacientam pieredzi vienā no svarīgākajiem, dažkārt dzīves mainīgajiem, stresa pilnajiem periodiem viņa dzīvē. Pēdējo gadu desmitu laikā ir veikti neskaitāmi pētījumi, lai pierādītu, ka pasīvi klausoties mūziku, izmantojot austiņas, var būt pozitīva ietekme katrā cilvēka dzīves posmā. Maģistra darba mērķis ir izpētīt mūzikas ietekmi uz pacientu noskaņojumu un apmierinātību reģionālās anestēzijas laikā. Pētījuma uzdevumi ir noteikt un salīdzināt pacientu pirmsoperācijas un pēcoperācijas trauksmes līmeni, izmantojot slimnīcas trauksmes un depresijas skalu (Hospital anxiety and depression scale) (1. daļa - trauksme); Izpētīt mūzikas terapijas ietekmi reģionālās anestēzijas laikā, pievērst uzmanību pacienta verbālai un neverbālai komunikācijai; Noskaidrot pacientu pieredzi par reģionālo anestēziju un mūzikas pielietošanu operācijas laikā, kā arī par mūzikas izvēli un klausīšanos ikdienā. Pētījuma jautājums: kā pacienti vērtē mūzikas terapijas pielietošanu reģionālās anestēzijas laika? Pētījumā tika izmantota kvalitatīvā pētījuma metode, instruments - izstrādāta intervija ar daļēji strukturētiem jautājumiem, novērojuma protokols un slimnīcas trauksmes un depresijas skala (Hospital anxiety and depression scale) (1. daļa - trauksme). Kopumā pētījumā piedalījās 2 ķirurģijas nodaļas pacienti perioperatīvajā periodā, ja tiem veikta flebektomija reģionālajā anestēzijā. Pētījuma rezultātā mūzikas klausīšanās ar austiņām kā nefarmakoloģisks iejaukšanās veids mazina trauksmi pacientiem, kuriem tiek veikta operācija reģionālā anestēzijā.

Subject of the master’s thesis is „Listening to music during regional anaesthesia: patients’ experience and effect on mood.” Methods of regional anaesthesia are gaining increasing popularity for surgical anaesthesia and analgesia to allow the patient to recover more quickly and to minimise or eliminate the need for opioid painkillers. Music is a safe, non-invasive method that can perfectly supplement a patient's experience in one of the most important, sometimes life-changing, stressful periods of his life. Countless studies have been carried out over the decades to prove that inactive listening to music using headphones may have a positive effect at every stage of human’s life. The aim of the master’s thesis is to study the impact of music on patient’s mood and satisfaction during regional anaesthesia. The tasks of the research are to determine and compare patients' preoperative and postoperative anxiety levels using the Hospital anxiety and depression scale ( part 1 – anxiety); to study the effects of music therapy during regional anaesthesia, draw attention to patient’s verbal and non-verbal communication; find out the patients' experience with regional anaesthesia and use of music during surgery, as well as regarding choice of music and music listening in daily life. Research question: how do patients assess the use of music therapy during regional anaesthesia? The research method: qualitative research method, instrument – interview with semi-structured questions, observation protocol and Hospital anxiety and depression scale (part 1 - anxiety), A total of 2 surgical patients were interviewed during the perioperative period when they were undergoing phlebectomy under regional anaesthesia. As a result of the study listening to music on the headphones as a non-pharmacological form of intervention reduces anxiety in patients undergoing surgery under regional anaesthesia.
Listening to Music During Regional Anesthesia: Patients’ Experience and Effect on Mood
Keywords: Medicīna; mūzikas terapija; reģionālā anestēzija; trauksme; garastāvoklis