Pornogrāfiska priekšnesuma demonstrēšanas, intīma rakstura izklaides ierobežošanas un pornogrāfiska rakstura materiāla aprites noteikumu pārkāpšana - Grigaloviča, Ieva (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs ir saistīts ar pornogrāfiska rakstura materiāliem. Maģistra darba mērķis ir aplūkot un apkopot visaptverošu informāciju par sekojošu noziedzīgu nodarījumu - pornogrāfiska priekšnesuma demonstrēšanas, intīma rakstura izklaides ierobežošanas un pornogrāfiska rakstura materiāla aprites noteikumu pārkāpšanu, kurš ir regulēts Krimināllikuma 166. pantā. Par pornogrāfiju un pornogrāfiska rakstura materiāliem cilvēkiem vienmēr ir bijuši maldīgi priekšstati. Daudzi nesaprot atšķirību starp pornogrāfiskiem materiāliem un erotiskiem materiāliem. Autores prāt ir svarīgi, lai tas tiktu saprasts un nošķirts. Par šādu materiālu apriti kriminālatbildība Latvijā ir jau no pirmajiem okupācijas gadiem un šo daudzo gadu laikā regulējums ir būtiski mainījies. Darba mērķis ir aktualizēt sabiedrības informētību par konkrēto kriminālnoziegumu, ka tādi joprojām ir, kā arī salīdzināt ar ārvalstu regulējumu un konstatēt atšķirības, nepilnības, sniegt priekšlikumus to risināšanai. Lai sasniegtu darba mērķi tika izvirzīti sekojoši uzdevumi – izpētīt vēsturisko panta attīstību, kā arī ārvalstu regulējumu, izpētīt noziedzīga nodarījuma sastāvu, apskatīt un konstatēt atšķirības starp Krimināllikumu un Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

Master's thesis is related to pornographic material. The aim of the Master's thesis is to look at and summarize comprehensive information about the following criminal offense - violation of pornographic performance demonstration, intimate entertainment restriction and pornographic material circulation regulations, which is regulated in Article 166 of the Criminal Law. Pornography and pornographic material have always been human misleading notions. Many do not understand the difference between pornographic material and erotic materials. It is important for the author to understand and separate it. Criminal responsibility for the circulation of such materials in Latvia is already from the first years of occupation and during these many years the regulation has changed significantly. The aim of the thesis is to raise public awareness of the specific criminal offense, that they are still, as well as to compare with foreign regulation and to identify differences, shortcomings, to make proposals for their solution. In order to achieve the goal of the work, the following tasks were set - to study the development of the historical article, as well as foreign regulation, to investigate the composition of the criminal offense, to examine and establish the differences between the Criminal Law and the Administrative Violations Code.
Criminal liability of Pornographic performance demonstration, intimate entertainment restraint and violation of pornographic material circulation rules
Keywords: Juridiskā zinātne; pornogrāfiska rakstura materiāli; materiālu aprite; nepilngadīga persona; mazgadīga persona