Karolinas komforta skalas analīze trūču pacientiem pirms un pēc polipropilēna implanta izmantošanas - Graicers, Rūdolfs (Latvijas Universitāte, 2020)
Ievads: Vispasaules medicīnas literatūrā, tiek publicēti daudz pētījumi, par sāpju spektra analīzi pēc trūces operācijām ar polipropilēna implantu, taču ir pieejama maz informācija attiecībā uz sāpju spektru analīzi pirms trūces operācijas ar polipropilēna sietu. Darba mērķis: Pētījuma darba mērķis ir noskaidrot un analizēt trūču slimnieku sāpju spektru pirms un pēc ķirurģiskas operācijas ar polipropilēna implantu. Materiāli un metodes: Prospektīvā pētījumā iekļauti pacienti ar vēdera sienas trūcēm, kuri tika operēti izmantojot polipropilēna sietu. Karolinas Komforta Skala (KKS), tika izmantota, lai novērtētu sāpju spektru, dzīves kvalitāti pirms un pēc trūces operācijas ar sietu. KKS satur astoņus jautājumus, zem katra jautājuma skala ietver apakšjautājumus: svešķermeņa sajūta, sāpes, kustību ierobežojumi. Apakšjautajumi tiek vērtēti no 0-5 ballēm. 0, ja nav simptomu, 1 – nelieli simptomi, 2 – vidēji, 3 - vidēji stipri, 4 – vidēji smagi un 5 ja ir smagi simptomi, maksimālais punktu skaits ir 115. Anketa tika aizpildīta pirms operācijas un telefoniski, katrs pacients tika sazvanīts un anketēts laika intervālā no trīs mēnešiem līdz vienam gadam pēc trūces operācijas. Datu apkopojums veikts ar MS Excel 2013 un MS Access 2013. Statistikas analīzei tika pielietota IBM SPSS Statistics 26. Rezultāti: 71 cilvēks piedalījās pētījumā, taču 31 pacients tika analizēts, 6/31 (19%) sievietes un 25/31 (81%) vīrieši. Pirms operācijas sāpes 27 pacientiem, pēc operācijas sāpes 9 pacientiem. Vidējais sāpju stiprums pirms terapijas (M=1,76), vidējais sāpju stiprums pēc ķirurģiskas trūču labošanas (M=1,67). Tika veiktas 35 laparoskopiskas operācijas (67%) un 17 atvērtās tipa operācijas (33%). Veicot ikdienišķas kustības pirms operācijas 23 pacientiem sāpes, pēc polipropilēna sieta implantēšanas 2 pacientiem sāpes pie ikdienišķām kustībām (p<0,001). Salīdzinot pacientu vidējās vērtības starp Karolinas Komforta skalas pozīcijām pirms un pēc trūces operācijas, tiek iegūti statistiski ticami rezultāti. Sāpju spektrs individuāliem pacientiem pirms un pēc trūču operācijas ir atšķirīgs. Secinājumi: Pēc ventrālas trūces plastikas ar polipropilēna sietu, pacientu sāpju biežums samazinās trīs reizes. Izvērtējot Karolīnu Komforta skalu pozīcijas pēc trūču operācijas ar polipropilēna implantu, sāpju un kustību ierobežojumu biežums samazinās. Neliela pacientu pētījuma grupa neļauj formulēt galīgus secinājumus un ir nepieciešami turpmāki pētījumi.

Background. Numerous studies have been published about pain spectrum analysis after hernia repair by prosthetic implant, but there is a lack of information regarding pain spectrum before hernia surgeries with mesh. Objective. The aim of the current study is to establish and analyse hernia patients pain spectrum before and after the surgery with polypropylene implant. Methods. In a prospective study we enrolled the patients with abdominal wall hernia who were operated by applying a polypropylene mesh. Caroline Comfort Scale (CCS) was used to assess pain spectrum, as well as quality of life before and after hernia operation with mesh. CCS contains eight questions, with underpointing questions under them, to understand patient’s sensation of mesh, pain, movement limitations. Underpointing questions are evaluated from 0-5 points. 0 – with no symptoms; 1- mild symptoms; 2 – mediate symptoms; 3 – moderate symptoms; 4 – significant symptoms; 5 – severe symptoms; total score (maximum - 115 points). Patients was interwieved before operations and via telephone survey, carried out in period of 3 months till 1-year recovery period of every patient. Data was collected with MS Excel 2013 and MS Access 2013 programmes. Statistical analyses made in IBM SPSS Statistics 26. Results. 71 patients were enrolled in the study, and 31 patients were analysed, 6/31 (19%) women and 25/31 (81%) men. Pain before operation 27 patients, pain after surgery 9 patients. Pain strength mean value before therapy (M=1,76), mean value after surgery (M=1,67). Laparoscopic operations 35 (67%) and open surgeries (33%). 23 patients described pain while performing routine activities (getting dressed, bathing), whereas after operation only 2 patients reported pain, (p<0,001). Comparing pain mean value between Caroline Comfort Scale positions, there was a statistically significant difference between pre- and post- operation groups. Pain spectrum before and after operation of hernia is different to every individual patient. Conclusions. After ventral hernia plastic with a polypropylene mesh, patient pain frequency decreases three times. Evaluating the positions of the Carolina Comfort Scale after hernia surgery with a polypropylene implant, the frequency of pain and movement limitations decreases. The small group of patients does not permit to formulate a definite conclusion and asks for further research needed.
Carolinas Comfort Scale Analysis in Hernia patients before and after using Polypropylene implant
Keywords: Medicīna; Karolīnas Komforta Skala; abdominālas trūces; trūces operācija; polipropilēna siets