Hidroogles sorbentu izmantošanas iespēju novērtēšana pārtikas uzņēmuma notekūdeņiem - Oļšanova, Elīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Hidroogles sorbentu izmantošanas iespēju novērtēšana notekūdeņiem. Oļšanova E., darba vadītāja Dr.ķīm. Linda Ansone-Bērtiņa. Bakalaura darbs, 52 lappuses, 14 attēli, 3 tabulas, 53 literatūras avoti. Latviešu valodā. Bakalaura darbā apkopota literatūra par notekūdeņiem, tai skaitā pārtikas rūpniecības notekūdeņiem, to sastāvu, kvalitātes novērtēšanas parametriem, analīzes metodēm. Izpētīta informācija par dažādiem notekūdeņu attīrīšanas procesiem, tai skaitā adsorbcijas procesa izmantošana dažādu notekūdeņu komponentu saistīšanai. Tā kā pēdējā laikā arvien vairāk uzmanības tiek pievērsts resursu ilgtspējīgai izmantošanai un atkritumu mazināšanai, tai skaitā atkārtotai to pārstrādei vai pārvēršanu cita veida produktos, apskatīta informācija par biomasas hidroogles potenciālajiem izmantošanas veidiem. Pētījumā izmantoti 25 dažādi sorbenti, lai pārbaudītu to fosfātjonu un amonija sorbcijas spējas, kā arī noteiktas nitrītu, nitrātu vērtības, un pH līmenis, duļķainība, elektrovadītspēja, un ķīmiskā skābekļa patēriņš. Iegūtie rezultāti ar pārtikas uzņēmuma notekūdeņiem parāda, ka biomasu ir iespējams pārvērst hidrooglē vai arī karbonizēt un pēc tam iegūto materiālu izmantot, lai iegūtu efektīvus sorbentus. Visefektīvākie fosfātjonu sorbenti ir materiāli, kas satur kalciju. Atslēgas vārdi: Hidroogle, sorbenti, pārtikas rūpniecības notekūdeņi, notekūdeņi, adsorbcija.

Assessement of possibilities of using hydrochar sorbents for wastewater from food industry. Oļšanova E., supervisor Dr. chem. Linda Ansone-Bērtiņa. Bachelor thesis project, 52 pages, 14 figures, 3 tables, 53 literature references. In Latvian. Bachelor's work project summarizes the literature on wastewater, it’s composition, quality assessment parameters, analysis methods. Collected information on various types of wastewater, including food industry wastewater. Collected information on various wastewater treatment processes, including the use of the adsorption process to bind various wastewater components. As more and more attention has recently been paid to the sustainable use of resources and waste reduction, including their repeated processing or conversion into other types of products, information on the potential uses of biomass hydrocoal has been reviewed. The study used 25 different sorbents to test their phosphate ion and ammonium sorption capacities, as well as determined nitrite, nitrate values, and pH levels, turbidity, electrical conductivity, and chemical oxygen consumption. The obtained results with food company wastewater show that it is possible to convert biomass into hydrochar or to carbonize it and then use the obtained material to obtain effective sorbents. The most effective phosphate ion sorbents are materials containing calcium. Key words: Hidrochar, sorbents, food industry wastewaters, wastewaters, adsorption.
Assessment of the feasibility of using hydrochar sorbents for sewage treatment in food industries
Keywords: Vides zinātne; Hidroogle; Sorbenti; Pārtikas rūpniecības notekūdeņi; Notekūdeņi; Adsorbcija