Juridiskie termini vispārējās angļu-latviešu vārdnīcās - Beitāne, Zīle (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā „Juridiskie termini vispārējās angļu-latviešu vārdnīcās” uzsvars ir likts uz ekvivalences veidu analīzi juridisko terminu ekvivalentiem latviešu valodā, kas ir ietverti vispārējās angļu-latviešu vārdnīcās. Pētījums vērsa uzmanību izvēlēto juridisko terminu iekļaušanai analizētajās vārdnīcās un trūkstošo terminu noteikšanu, lai noskaidrotu informācijas apjomu ekvivalences analīzei. Rezultāti norādīja, ka analizētajās vārdnīcās tika novērota gandrīz pilnīga ekvivalence, daļēja ekvivalence (konverģence un diverģence) un neatbilstoša ekvivalence; tomēr, visbiežākais ekvivalences veids bija gandrīz pilnīga ekvivalence, otrajā vietā ierindojās neatbilstoša ekvivalence, bet trešajā daļēja ekvivalence. Tika aplūkota un analizēta arī ekvivalentu diferencēšana izvēlētajā korpusā.

In the present thesis Legal Terms in General English-Latvian Dictionaries the emphasis of the research is on the analysis of equivalence types of Latvian equivalents for the legal terms examined in general English-Latvian dictionaries. The empirical research focused on the inclusion of the selected legal terms in the corpus and detection of the absent terms to determine the amount of data to which the analysis of equivalence can be applied. The results indicated that near-full equivalence, partial equivalence (convergence and divergence), and non-equivalence were all present within the analysed dictionaries; however, the most common equivalence type was near-full equivalence, the second was non-equivalence, and the third was partial equivalence. Additionally, equivalent differentiation was also observed and analysed.
Legal Terms in General English-Latvian Dictionaries
Keywords: Valodniecība; juridiskie termini; ekvivalence; ekvivalentu diferencēšana; vispārējās angļu-latviešu vārdnīcas; šķirklis