Patrika Makkeiba mūsdienu īru gotika - Sviridova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs ar nosaukumu „Patrika MakKeiba mūsdienu īru gotika” koncentrējas uz mūsdienu gotiskās literatūras īpatnībām, kuras var atrast Patrika MakKeiba romānos „Zēns-miesnieks” un „Ziemas mežs”. Pētījums pievēršas metodēm, kuras autors izmanto, lai sasniegtu darbu emocionālo iespaidu. Darbs sastāv no teorētiskā apskata par gotikas žanra tēmām un raksturīgajām iezīmēm kopumā, un sevišķi par mūsdienu īru gotiku, atklājot, kā žanra motīvi tiek izmantoti, lai paustu nacionālo, sociālo un politisko kritiku. Analīze sastāv no trīs nodaļām. Tātad, divas pirmās nodaļas sniedz ieskatu gotikas žanra vēsturē un attīstībā, un pēdējā ir veltīta romānu analīzei. Atslēgas vārdi: gotiskā literatūra, īru gotika, purvu gotika, vardarbība, seksuālā vardarbība.

The Bachelor paper under the title “Contemporary Irish Gothic of Patrick McCabe” focuses upon the features of contemporary Gothic fiction as they could be found in Patrick McCabe’s novels “The Butcher Boy” and “Winterwood”. The research focuses upon the methods the author uses to achieve the emotional effectiveness of the works. The paper consists of the theoretical survey of the themes and characteristic features of the Gothic genre in general and contemporary Gothic Irish fiction in particular, the focus is on the features of the genre which help to express national, social and political criticism. The analysis contains three chapters. Thus the first two chapters give an insight into history and evolution of the Gothic genre, and the last one focuses on the analysis of the novels. Key words: Gothic fiction, Irish Gothic, Bog Gothic, violence, sexual abuse.
Contemporary Irish Gothic of Patrick McCabe
Keywords: Filoloģija