Baltijas vērtspapīru tirgus: problēmas un attīstības perspektīvas - Kravčenko, Ēriks (Latvijas Universitāte, 2023)
Tautsaimniecības finanšu sektoram ir nozīmīga loma tās ilgtspējīgā attīstībā, veicot investīciju funkciju. Bakalaura darbā aplūkota Baltijas vērtspapīru tirgus dinamika no 2012. gada līdz 2022. gadam. Šis darbs ir autora pētījums, kas veltīts Baltijas vērtspapīru tirgus analīzei pēc tā funkciju kvalitātes, lai apmierinātu investoru pieprasījumu pēc vērtspapīriem un nodrošinātu efektīvu kapitāla apriti uz uzņēmumiem reālajā ekonomikā. Vērtspapīru tirgus ir svarīgs ekonomikas izaugsmes instruments, jo spēj pārvērst uzkrājumus investīcijās. Tāpēc ekonomiskās attīstības kontekstā aktuāla ir Baltijas vērtspapīru tirgus veidošanās problēmu un attīstības tendenču un perspektīvu izpēte. Pirmā no darba daļām ir teorētiskā daļa, kas apraksta vērtspapīru lomu valsts ekonomikā kopumā. Pirmajā daļā detalizēti ir izpētīta vērtspapīru tirgus nozīme uzņēmējdarbības attīstībā, ekonomikas veicināšanā un attīstībā. No teorētiskas puses tiek novērtēts, kādi ir vērtspapīru tirgus attīstību ietekmējošie faktori. Kā arī ir minēts par vērtspapīru tirgus kapitalizācijas, informācijas caurskatāmības un ticības nozīmi. Otrā daļa ir praktiskā daļa, kurā tiek detalizēti aprakstītas Baltijas vērtspapīru tirgus attīstības perspektīvas. Sākumā tika aprakstīts Baltijas vērtspapīru tirgus, uzņēmumu prasības un nosacījumi iekļaušanai biržu tirgū, kā arī tā dalībnieki. Otrajā daļā ir analizēts Baltijas vērtspapīru tirgus pašreizējais stāvoklis, izmantojot publiski pieejamus statistiskus datus. Bakalaura darba trešā daļā tiek veikta Baltijas vērtspapīru tirgus problēmu analīze. Autors tika izvirzījis 5 vissvarīgākās Baltijas vērtspapīru tirgus attīstību bremzējošus faktoros, kā arī veicis katram faktoram atsevišķo pētījumu un paskaidrojumu, kāpēc tieši katrs no tiem kaitē tirgum attīstīties. Secinājumi un priekšlikumi uzstrādāti, pamatojoties uz iegūtiem teorētiskiem un pētījuma datiem. Darbs satur 63 lapas, 12 attēlus, 11 tabulas, 31 bibliogrāfiskos un avotu nosaukumus, un 4 pielikumus.

The financial sector of the national economy has an important role in its sustainable development, performing the investment function. The bachelor thesis examines the dynamics of the Baltic securities market from 2012 to 2022. This work is the author's research, dedicated to the analysis of the Baltic securities market according to the quality of its functions, in order to satisfy investors' demand for securities and to ensure the efficient circulation of capital to companies in the real economy. The securities market is an important tool for economic growth, as it is able to convert savings into investments. Therefore, in the context of the economic growth, the study of the problems and development trends and perspectives of the formation of the Baltic stock market is relevant. The first part of the work is the theoretical part, which describes the role of securities in the national economy as a whole. The first part examines in detail the importance of the securities market in business development, economic promotion and development. From a theoretical point of view, the factors influencing the development of the securities market are evaluated. It is also mentioned about the importance of securities market capitalization, information transparency and trust. The second part is the practical part, which describes in detail the development prospects of the Baltic securities market. At the beginning, the Baltic securities market was described, the requirements and conditions of companies for inclusion in the stock exchange market, as well as its participants. The second part describes the current state of the Baltic securities market, using publicly available data as well as statistical data. In the third part of the bachelor thesis, an analysis of the problems of the Baltic securities market is carried out. The author identified the 5 most important factors inhibiting the development of the Baltic securities market, as well as conducted a separate study for each factor and explained why exactly each of them harms the development of the market. Conclusions and proposals are developed on the basis of obtained theoretical and research data. The work contains 63 pages, 12 figures, 11 tables, 31 bibliographic and source titles, and 4 appendixes.
The Baltic securities market: problems and development perspectives
Keywords: Ekonomika; Baltijas; vērtspapīru; tirgus; problēmas; attīstības