Teritoriālo kopienu veidošanās procesi Rīgā - Ušča, Maija (Latvijas Universitāte, 2013)
Promocijas darbs ir vērsts uz teritoriālo kopienu veidošanā galvenos ietekmējoš faktoru identificešanu mūsdienu post-sociālistiskajā lielpilsētā. Promocijas darbā ir izstrādāta pieeja teritoriālo kopienu izpētei Rīgā, balstoties uz teritoriālo kopienu pētījumu izvērtējumu pasaulē un Latvijā. Izvērtējot teritoriālo kopienu veidošanās procesus dažādās pilsētvides situācijās, ir analizēta mēroga loma teritoriālo kopienu veidošanas procesos. Balstoties uz teritoriālo kopienu pazīmju un to veidošanos ietekmējošo faktoru izvērtējumu četrās izpētes teritorijās Rīgā, izstrādāta teritoriālo kopienu tipu klasifikācija, kas kā pamats izmantojams turpmākos teritoriālo kopienu pētījumos post-sociālistiskajā telpā. Promocijas darbā ir raksturotas Rīgas pilsētas attīstības īpatnības saistība ar teritoriālo kopienu veidošanos un izstrādāti ieteikumi funkcionāli un sociāli atbilstošas dzīvesvides telpas plānošanai Rīgas pilsētā.

The aim of this research is to identify and assess principle factors effecting formation of territorial communities in contemporary post-social metropolis. In the Thesis approach to research of territorial communities in Riga is elaborated, based on the evaluation of territorial community and neighbourhood research worldwide and in Latvia. Role of the scale is assessed in formation of territorial communities by evaluating the territorial community formation processes in diverse urban area situations. Classification for territorial community typology for employment in further reseach has been elaborated, based on evaluation of the territorial community characteristics and factors affecting its formation in four reseach areas. In connection to territorial community formation specific characteristis for the Riga city development were described in the Thesis and suggestions were created to ensure functionally and socially adequate living area planning in the Riga city.
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ģeogrāfija; Teritoriālā kopiena; Postsociālistiska pilsēta (Rīga); Human geography; territorial community (Riga); formation of territorial community (Riga); neighbourhood; post-social city