Latviešu tautas pasakas kā līdzeklis 5-6 gadus vecu bērnu stāstītprasmes pilnveidei - Vintēna, Anna (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba autors: Anna Vintēna Kvalifikācijas darba nosaukums: Latviešu tautas pasakas kā līdzeklis 5-6 gadus vecu bērnu stāstītprasmes pilnveidei Kvalifikācijas darba vadītāja: Mg.paed. Jolanta Kriščune Pētījuma mērķis: Teorētiski pētīt un praktiski pārbaudīt latviešu tautas pasaku izmantošanu pedagoģiskajā darbā 5-6 gadus vecu bērnu stāstītprasmes pilnveidei. Pētījuma saturs: Darbs sastāv divām daļām – teorētiskās un empīriskās daļas. Teorētiskajā daļā: Tiek pētīta un analizēta zinātniskā, pedagoģiskā, metodiskā un psiholoģiskā literatūra par 5-6 gadus vecu bērnu runas, valodas un stāstītprasmes attīstību. Izstrādāts 5-6 gadus vecu bērnu valodas attīstības raksturojums stāstītprasmes kontekstā, pētītas stāstītprasmes pilnveides iespējas pirmsskolas pedagoģiskajā darbā. Empīriskajā daļā: Tiek atspoguļots bērnu sākotnējais stāstītprasmes raksturojums, izstrādāti kritēriji stāstītprasmes izvērtēšanai. Aprakstīta veiktā pedagoģiskā izmēģinājumdarbība darbā ar bērniem, daudzveidīgās pedagoģiskajās darbībās izmantojot latviešu tautas pasakas kā līdzekli stāstītprasmes pilnveidei. Atspoguļota stāstītprasmes pilnveide latviešu tautas pasaku izmantošanas ietekmē. Rezultātu apraksts: Pētījumā noskaidrots, ka latviešu tautas pasaku daudzveidīga izmantošana mācību procesā veicina 5-6 gadus vecu bērnu stāstītprasmes pilnveidi. Rezultātā pierādījās, ka iespējams uzlabot dažādus nozīmīgus stāstītprasmes aspektus – prasmi veidot stāstījumu, tēlainību, vārdu krājumu, intonāciju izmantošanu runā. Kvalifikācijas darba apjoms: 48 lpp., kas ietver 7 tabulas, 5 attēlus, 33 avotus, 4 pielikumus Atslēgas vārdi: stāstītprasme, stāstītprasmes pilnveide, 5-6 gadus veci bērni, latviešu tautas pasakas

Author of qualification work: Anna Vintēna Title of qualification work: Latvian folk tales as a tool for enhancing story-telling skills for 5–6-year-old children Scientific head of qualification work: Mg.paed. Jolanta Kriščune Aim of qualification work: To theoretically study and practically test the possibilities of using Latvian folk tales as a tool for developing storytelling skills in 5–6-year-old children. Content of the work: The paper consists of two parts: theoretical and empirical. In the theoretical part: The theoretical part is an overview of scientific, pedagogical, methodological, and psychological literature, regarding the development of speech, language and storytelling in 5–6-year-old children. The characteristics of language development of 5-6-year-old have been analysed, as well as the possibilities of improving storytelling skills in preschool pedagogical work. In the empirical part: The initial characteristics of children's storytelling skills are reflected, criteria for evaluating storytelling skills are developed. The pedagogic pilot activity in working with children is described, using Latvian folk tales as a means of improving storytelling skills in various pedagogical activities. Reflected improvement of storytelling skills under the influence of the use of Latvian folk tales. Results of the work: The study found that the diverse use of Latvian folk tales in the learning process contributes to the improvement of the storytelling skills of 5-6-year-old children. As a result, it was proved that it is possible to improve various important aspects of storytelling skills - the ability to create a narrative, imagery, vocabulary, and the use of intonation in speech. Volume of qualification work: 48 pages containing 7 tables, 5 images, 33 information sources, 4 annexes. Keywords: Story-telling skills, enhancing story-telling skills, 5–6-year-old children, Latvian folk tales
Latvian folk tales as a tool for enhancing story-telling skills for 5-6 year old children
Keywords: Izglītības zinātnes; stāstītprasme; stāstītprasmes pilnveide; 5-6 gadus veci bērni; latviešu tautas pasakas